MZV: Slovensko bližšie k implementácii Agendy 2030 pre udržateľný rozvoj

0
Budova Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky (Autor: SITA)

Vo svojom otváracom prejave podčiarkol aktivity rezortu v oblasti externej dimenzie implementácie Agendy 2030, vyzdvihujúc ich globálne dosahy.

„Sme svedkami mnohých globálnych výziev, akými sú  klimatické zmeny, bezpečnostné hrozby, či riešenie základných príčin nelegálnej migrácie. Tie všetky majú priamy dopad na naše fungovanie a národné priority. Som preto rád, že medzi identifikovanými prioritami je oblasť vody a klimatických zmien, vzdelávania či zdravotníctva.  MZVaEZ SR prostredníctvom projektov rozvojovej spolupráce a humanitárnej pomoci už dnes vo všetkých týchto oblastiach aktívne pôsobí“, konštatoval Lukáš Parízek.

Spoločne so stálym predstaviteľom SR pri OSN Michalom Mlynárom pripomenuli nevyhnutnosť dobrej prípravy nadchádzajúcej dobrovoľnej prezentácie SR o pokroku v implementácii Agendy 2030 na Politickom fóre OSN na vysokej úrovni v New Yorku v polovici júla t.r.. Konštatovali, že táto prezentácia dáva Slovensku príležitosť ukázať, že naša krajina patrí medzi zodpovedných lídrov a donorov nielen na úrovni EÚ, ale aj v globálnom meradle.

Rada vlády pre Agendu 2030 pre udržateľný rozvoj schválila návrh šiestich národných priorít implementácie Agendy 2030 pre udržateľný rozvoj v nadväznosti na zavŕšený participatívny proces: 1) smerovanie k znalostnej, environmentálne udržateľnej ekonomike pri demografických zmenách a meniacom sa globálnom prostredí, 2) vzdelanie pre dôstojný život, 3) dobré zdravie, 4) udržateľné sídla, regióny a krajina v kontexte zmeny klímy, 5) znižovanie chudoby a sociálna inklúzia, 6) právny štát, demokracia a bezpečnosť. Návrh národných priorít implementácie Agendy 2030 pre udržateľný rozvoj schváli vláda SR do konca júna.

 

- Reklama -