MZV: M. Lajčák sa zúčastnil na zasadnutí FAC v Bruseli

0
Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

V rámci bodu Aktuálne dianie sa ministri intenzívne venovali situácii v Líbyi. Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas informoval o hlavných výsledkoch včerajšej konferencie k Líbyi v Berlíne. Ministri sa v následnej diskusii zhodli na potrebe urýchleného a silného angažovania sa EÚ v tejto severoafrickej krajine v nadväznosti na výsledky berlínskeho stretnutia. Najdôležitejšie v krátkom čase bude podľa nich dohodnúť trvalé prímerie medzi oboma stranami konfliktu. Ministri vidia úlohu EÚ v celkovej podpore mierového procesu vedeného OSN. Najbližšími konkrétnymi aktivitami EÚ by mala byť podpora monitorovaní dodržiavania zbrojného embarga a prímeria, hneď po jeho dohodnutí znepriatelenými stranami.

Ministri sa zaoberali zhoršujúcou sa bezpečnostnou a humanitárnou situáciou v regióne Sahelu. Zhodli sa na potrebe väčšej efektivity a synergie európskej angažovanosti v tejto oblasti. K tomu bude potrebné aktualizovanie našej stratégie voči regiónu. M. Lajčák uviedol, že Slovenská republika podporuje pôsobenie EÚ v oblasti Sahelu, keďže tamojšia situácia má vplyv i na EÚ. Potrebujeme efektívne a integrované riešenia tamojších komplexných problémov. K nájdeniu optimálneho prístupu EÚ k Sahelu by malo prispieť aj stretnutie lídrov EÚ a G5 (Mauretánia, Mali, Niger, Čad a Burkina Faso) plánované na marec tohto roku.

Dôležitým bodom zasadnutia bola klimatická diplomacia. Ministri prediskutovali možnosti ako posilniť aktivity v tejto oblasti s cieľom primäť vonkajších partnerov EÚ k realizácii ich podielu na ochrane klímy. M. Lajčák zdôraznil, že Slovenská republika sa prihlásila k uhlíkovej neutralite EÚ do r. 2050 už na Európskej rade v júni 2019. „Podporujeme líderstvo únie v boji s klimatickou zmenou a musíme presvedčiť našich partnerov, aby aj oni prevzali na seba svoj diel zodpovednosti. Neúspech COP25 v Madride ukázal, aká dôležitá je medzinárodná spolupráca aj v tomto smere,” uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Záver zasadnutia bol venovaný situácii v širšom regióne Blízkeho východu. Ministri sa venovali stavu blízkovýchodného mierového procesu, pričom sa zhodli na tom, že situácia sa kontinuálne zhoršuje. Zároveň vyjadrili podporu dvojštátnemu riešeniu, ktoré musí byť výsledkom rokovaní oboch strán v zmysle medzinárodne dohodnutých parametrov. Ministri sa zaoberali taktiež aktuálnou situáciou v Iraku a otázkou JCPOA. Zhodli sa, že dlhodobá stabilita na Blízkom východe je v strategickom záujme EÚ. Preto musí Brusel, najmä v tomto zložitom období, pokračovať vo svojej angažovanosti v Iraku a rovnako tak je dôležité pokračovanie v boji proti Daeš. Francúzsko, Nemecko a Spojené kráľovstvo informovali, že aktivovali Mechanizmus na riešenie sporov v rámci spomínanej dohody, aby udržali dohodu pri živote a zhodli sa na potrebe jej zachovania. M. Lajčák označil JCPOA za jeden z pilierov systému nešírenia jadrových zbraní a za dôležitý prvok regionálnej bezpečnosti.

     

    - Reklama -