MZV: L. Parízek: „Európske obranné spôsobilosti sú nevyhnutnosťou“

0
Budova Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky (Autor: SITA)

„Budovanie európskych obranných spôsobilostí sa stáva nevyhnutnosťou v súčasnom globalizovanom svete,“ podčiarkol L. Parízek. Partneri sa však zhodli, že tieto je nutné budovať komplementárne k NATO, resp. EÚ obranné spôsobilosti by nemali predstavovať duplikát pre NATO alebo konkurenciu.

Claudio Graziano vysoko ocenil príspevok SR do operácie EUFOR ALTHEA v Bosne a Hercegovine, ktorá je dôležitou v oblasti pre udržanie bezpečnostného prostredia v krajine. Ďalej povzbudil Slovensko, aby zvážilo príspevky aj do ostatných vojenských misií a operácií EÚ. „Investície do obrany sú ako poistenie, ktoré sa v najlepšom prípade nevyužije, no stále predstavuje bezpečnostnú istotu pre obyvateľov,“ uviedol štátny tajomník Lukáš Parízek a uistil predsedu Vojenského výboru EÚ, že snahou Slovenska je byť spoľahlivým partnerom cez v súčasnosti dynamickú modernizáciu obranných spôsobilostí. Práve modernizáciou sa dosiahne lepšia komplementarita slovenských príspevkov do misií a operácií EÚ do budúcnosti.  

Štátny tajomník L. Parízek takisto informoval o rôznych V4 iniciatívach v obrannej spolupráci a dotkol sa aj aktuálnych otázok bezpečnostných výziev v európskom susedstve.

 

- Reklama -