MZV: K otázke Karpatských bukových pralesov – svetového dedičstva UNESCO

0
Budova Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky (Autor: SITA)

Na podnet ministra Miroslava Lajčáka a na základe jeho dohody so zainteresovanými členmi vlády SR bola nedávno zriadená medzirezortná pracovná skupina k uvedenej problematike, ktorej členmi sú okrem iných splnomocnenec vlády SR pre podporu najmenej rozvinutých okresov, zástupcovia rezortov životného prostredia, dopravy a výstavby, pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, financií, zahraničných vecí a európskych záležitostí a ďalších relevantných inštitúcií. Uvedená medzirezortná pracovná skupina intenzívne komunikuje a v spolupráci s ostatnými relevantnými partnermi hľadá optimálne riešenie s cieľom dosiahnuť dohodu na všetkých úrovniach.

Dôležitou súčasťou činnosti pracovnej skupiny okrem iného je využitie značky UNESCO pre zabezpečenie udržateľného rozvoja príslušných regiónov na Slovensku prostredníctvom projektov cestovného ruchu. Obyvateľom dotknutých oblastí by sa tak ponúkli alternatívne možnosti zamestnania. Tento proces odštartovala v máji 2017 medzinárodná konferencia v Bardejove, usporiadanej ako spoločný projekt Slovenskej republiky a UNESCO po predchádzajúcej dohode ministra M. Lajčáka a generálnej riaditeľky UNESCO Iriny Bokovovej. Na slovenskej strane išlo o úzku spoluprácu medzi Ministerstvom životného prostredia SR, Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Ministerstvom dopravy a výstavby SR, mestom Bardejov a Slovenskou komisiou pre UNESCO. 

Do 1. februára 2018 má Slovenská republika predložiť Výboru svetového dedičstva UNESCO aktuálnu správu o stave ochrany územia Karpatských bukových pralesov a implementácii odporúčaní. MZVaEZ SR k uvedenej záležitosti pristupuje aj s ostatnými rezortnými kolegami maximálne zodpovedne a v záujme starostlivosti o prírodu. 

Výbor svetového dedičstva UNESCO na svojom zasadnutí v Krakove dňa 7. júla 2017 schválil rozšírenie nominácie Karpatských bukových pralesov o ďalších 10 krajín a v tejto súvislosti ocenil jedinečnú spoluprácu veľkého množstva krajín a vzájomnú medzinárodnú solidaritu všetkých partnerov.

- Reklama -