MZV: I. Korčok vystúpil na medzinárodnej konferencii o budúcnosti EÚ v Prahe

0
Budova Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky (Autor: SITA)

Obaja štátni tajomníci sa zhodli, že diskusiu o EÚ nemôžeme izolovať od globálneho diania, kde dnes jedinou istotou je neistota ďalšieho vývoja. EÚ je obklopená výzvami zo všetkých strán. Spôsob, ako sa s nimi vysporiada, vrátane brexitu a usporiadania vzťahov po odchode Spojeného kráľovstva z Únie, bude vo veľkej miere determinovať jej ďalšie smerovanie. Bratislavský summit, ktorý sa konal počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ, bol v tomto smere prelomový. „Bratislavský summit nebol len o strávení šoku z výsledku referenda vo Veľkej Británii, ale priniesol aj silný odkaz o jednote EÚ 27 a odhodlaní prinášať hmatateľné výsledky pre občanov. Bratislavská deklarácia a Bratislavská cestovná mapa určili trajektóriu konkrétnych krokov v dôležitých oblastiach európskej integrácie, ako je napríklad hospodárska a menová únia, jednotný digitálny trh či bezpečnosť a obrana. Stanovené ciele sa nám postupne darí plniť, ale čaká nás ešte veľa práce. Dosiahnutý pokrok budeme mať možnosť zhodnotiť budúci rok na summite v Sibiu,“ skonštatoval I. Korčok.

V tejto súvislosti obaja štátni tajomníci vyzdvihli význam návratu nemecko-francúzskej spolupráce pre budúcnosť EÚ, ktorý  predstavuje významný impulz pre pokrok v mnohých kľúčových oblastiach. V konečnom dôsledku však musia všetky členské štáty konať spoločne. „EÚ musí uchopiť svoj osud do vlastných rúk a musí sa pohnúť vpred. Zároveň je potrebné si uvedomiť, že nemáme dôvod na defenzívnu rétoriku a porazeneckú náladu. EÚ je úspešný a nenahraditeľný projekt,“ uviedol na záver diskusie I. Korčok.

Išlo v poradí o štvrtý ročník tohto podujatia s účasťou viac ako 200 hostí. Diskusie s občianskou spoločnosťou sú pre budúcnosť európskeho projektu a generovanie konsenzu o jeho podpore kľúčové. 

 

- Reklama -