M. Maďarič: Profesor Nosáľ je darom pre Slovensko

0
Marek Maďarič (Autor: SITA)

Slávnostný program, ktorý pripravil umelecký súbor Lúčnica, prostredníctvom tancov, filmových ukážok a priamych spomienok hostí zmapoval dielo profesora Nosáľa od začiatkov až po súčasnosť. Zároveň pripomenul aj jeho pôsobenie v ďalších oblastiach umeleckej sféry, ktoré bolo rovnako významné a úspešné.

“Profesor Nosáľ je dar pre Slovensko, dokázal pretvoriť autentický slovenský folklór do podoby, ktorá je s nadšením prijímaná každou ďalšou generáciou. Urobil to tak vynikajúco, že súbor Lúčnica neustále prekračuje hranice Slovenska a ukazuje, že aj malé Slovensko môže byť svetové,” uviedol k osobe jubilanta pre TASR minister kultúry Marek Maďarič.

Štefan Nosáľ stal tanečníkom Lúčnice v roku 1949 ako člen mužskej skupiny Odzemkári. Od roku 1951 prevzal pozíciu umeleckého vedúceho a hlavného choreografa súboru Lúčnica. Jeho takmer 70-ročné kontinuálne umelecké vedenie Lúčnice je odborníkmi i širokou verejnosťou považované za svetový unikát. Od roku 1950 vytvoril v Lúčnici vyše 100 tanečných kompozícií i viacero samostatných celovečerných tematicky komponovaných programov.

Za mimoriadny prínos a rozvoj v oblasti slovenskej kultúry bol profesor Štefan Nosáľ ocenený mnohými medzinárodnými cenami, ako aj najvyššími domácimi oceneniami a štátnymi vyznamenaniami: Zaslúžilý umelec (1968), Národný umelec (1989), Rád Ľudovíta Štúra II. triedy (1997), Cena ministra kultúry (2001), Krištáľové krídlo (2001), Slovak Gold (2002), Pribinov kríž I. triedy (2007) a cena PavlaStraussa (2009).

referát styku s médiami MK SR

- Reklama -