M. Lajčák v Oslo: „Je dôležité, aby sme kultúru reakcie nahradili kultúrou prevencie“

0
Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

„Západný Balkán si zasluhuje našu pozornosť. Oslo Forum je zamerané na prevenciu a riešenie konfliktov, a našťastie tak zle na tom na západnom Balkáne zatiaľ nie sme. Ale máme tu iné, nemenej nebezpečné výzvy: regionálne napätia, politickú nestabilitu, a tou najväčšou výzvou je chýbajúca perspektíva. Takéto ovzdušie je živnou pôdou pre frustráciu, pre odklon od európskych hodnôt, pre pôsobenie tretích aktérov. Proces rozširovania EÚ je najlepší prostriedok, ktorý máme k dispozícii na odvrátenie tohto trendu, netreba vymýšľať nič nové, len ho oživiť, a vrátiť nádej občanom kandidátskych krajín západného Balkánu,“ zhodnotil M. Lajčák svoje vystúpenie v panelovej diskusii , v ktorej mu partnermi boli minister zahraničných vecí Bosny a Hercegoviny Igor Crnadak, a Davor Ivo Stier, ktorý bol ešte do pondelka šéfom chorvátskej diplomacie. 

Oslo Forum, ktoré sa koná každý rok v júni, je tvorené viacerými regionálnymi fórami. Ústrednou témou ročníka 2017 je udržiavanie mieru a vytváranie priestoru pre mediáciu konfliktov, čo sa odrazilo aj v témach jednotlivých diskusií – popri západnom Balkáne diskutujú panelisti aj o Somálsku, Nigérii, Iraku, Sýrii, Cypre a Kolumbii.

„Je dôležité, aby sme kultúru reakcie nahradili kultúrou prevencie. Je vyrátané, že každé euro či dolár investované do toho, aby sa predišlo konfliktom, sú 60-krát efektívnejšie vynaložené, než na zastavenie krviprelievania po tom, čo prepukne. Ale v skutočnosti robíme presný opak: na každý dolár čo dáme na prevenciu, pripadá viac ako 1 800 dolárov vo výdavkoch na zbrojenie. Toto sa musí zmeniť,“ povedal na margo diskusie M. Lajčák – udržateľný mier a prevencia pred konfliktmi je jednou z priorít, ktorým sa bude venovať počas predsedníctva 72. Valného zhromaždenia OSN.

Podujatie Oslo Forum organizuje Centrum pre humanitárny dialóg s podporou Ministerstva zahraničných vecí Nórskeho kráľovstva a silných regionálnych partnerov. Pozvanie naň prijali desiatky ministrov zahraničných vecí a ďalších vysokých predstaviteľov štátov z celého sveta, ako aj zástupcov medzinárodných organizácií a think-tankov.

M. Lajčák využil podujatie aj na bilaterálne stretnutie s iránskym ministrom zahraničných vecí Mohammadom Javadom Zarífom, s ktorým hovorili o situácii v regióne Blízkeho východu s dôrazom na Sýriu, Jemen, ale aj súčasnú krízu vo vzťahoch medzi Katarom na jednej strane a skupinou arabských štátov na strane druhej. Ministri sa zhodli, že je potrebné vyvinúť maximálne úsilie na urovnanie sporov a zabránenie ich eskalácii, ktorá by viedla k ďalšej destabilizácii regiónu. V otázke jadrovej dohody, ktorú Irán uzavrel v roku 2015 so západnými mocnosťami, sa M. Lajčák vyslovil za jej pokračovanie. Vyslovil presvedčenie, že Európska únia bude túto dohodu rešpektovať, kým ju bude dodržiavať aj Irán. S ministrom Zarífom tiež posúdili stav bilaterálnych iránsko-slovenských vzťahov, ktoré v ostatnom období zaznamenali oživenie.

- Reklama -