M. Koterec: Opäť sa potvrdilo, že značka V4 je mimoriadne významná

0
Vlajky krajín V4 (Autor: ČT)

„Opäť sa potvrdilo, že značka V4 je mimoriadne významná. V rámci tejto skupiny, vieme vynikajúco riešiť problémy,“ povedal štátny tajomník ministerstva obrany SR Miloš Koterec. Najmä v súvislosti s aktuálnou migračnou krízou krajiny V4 úzko spolupracujú a budú aj naďalej. Len nedávno sa naši vojaci vrátili z cvičenia Balaton 2015 v Maďarsku, ktoré priamo súviselo s nelegálnou migráciou.

Krajiny Vyšehradskej štvorky len nedávno certifikovali spoločnú bojovú skupinu V4 EÚ, ktorá by mala byť v pohotovosti od 1. januára 2016 po dobu šiestich mesiacov.

„Bojová skupina je dôležitým príspevkom v rámci Európskej únie v oblasti obrany a bezpečnosti. Našim príspevkom do bojovej skupiny je mechanizovaná rota a špecialisti v oblasti RCHBO, spolu je to 536 profesionálnych vojakov našich ozbrojených síl,“ uviedol Miloš Koterec. Ako ďalej dodal ďalej „dohodli sme sa, že spôsobilosti bojovej skupiny chceme udržať aj po skončení pohotovosti pre účely nielen Európskej únie, ale aj Severoatlantickej aliancie.“

Dôležitou témou dnešného stretnutia bola aj nedávna požiadavka Francúzska o pomoc v boji proti terorizmu. „Slovenská republika už prijala opatrenie, na úrovni parlamentu sme sa zaviazali, že vyšleme našich špecialistov do misie v Mali, ktorú vedie Francúzsko,“ doplnil štátny tajomník rezortu obrany Koterec.

- Reklama -