Lukačovičová (Šanca): Čo sa zmenilo pre zamestnancov a zamestnávateľov od nového roka?

0
Jaroslava Lukačovičová, podpredsedníčka strany Šanca (Autor: Archív J. L.)

Ak ste zamestnaný prostredníctvom agentúry dočasného zamestnávania a stanete sa nadbytočným ešte pred uplynutím doby, na ktorú bol dohodnutý váš pracovný pomer, zamestnávateľ vám môže dať výpoveď, aj keď je pracovný pomer dohodnutý na dobu určitú.

Zákon o cezhraničnej spolupráci zaviedol pôsobnosť Národného inšpektorátu práce a inšpektorátov práce pri:

  • cezhraničnej spolupráci s príslušným orgánom iného členského štátu;
  • kontrole dodržiavania pravidiel vysielania zamestnancov na výkon prác pri poskytovaní služieb;
  • identifikácii vyslania a vymáhaní pokút.

Zákon o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní predpokladá, že “odberateľ služby alebo práce” o porušení zákazu nelegálneho zamestnávania alebo nelegálnej práci vedel alebo vedieť mal a od dodávateľa nemal prijímať služby a prácu vykonávanú nelegálne zamestnanými zamestnancami. Odberateľ má absolútnu objektívnu zodpovednosť. Zákon umožňuje odberateľovi požadovať od dodávateľa informácie, na základe ktorých si môže preveriť, či neporušuje zákaz nelegálneho zamestnávania. Dodávateľ služby alebo práce má povinnosť informácie odberateľovi poskytnúť.

Od 1. januára 2016 sa zvýšila hranica maximálnej nemocenskej dávky. V prípade materského zvýšenie dávky spôsobí tiež skutočnosť, že jeho výška na základe novely zákona je od nového roka určená nie zo 65 % denného vymeriavacieho základu, ale zo 70 % denného vymeriavacieho základu. Výška nemocenského a ošetrovného ostáva naďalej 55 % denného vymeriavacieho základu. Maximálna výška nemocenského tak dosiahne sumu 721,50 pri 31-dňovom mesiaci a 698,20 € pri 30-dňovom mesiaci, maximálna výška materského 918,20 € pri 31-dňovom mesiaci, resp. 888,60 € pri 30-dňovom mesiaci. Maximálna výška ošetrovného za desať dní bude 232,80 €. Maximálne výšky nemocenských dávok možno dosiahnuť pri vymeriavacom základe (hrubom príjme) v sume 1287 € a viac.

Od januára 2016 môžu zamestnávatelia predkladať evidenčné listy dôchodkového poistenia elektronicky.

Nový rok so sebou priniesol aj zmeny v oblastí daní. Od dane sa totiž oslobodzuje poskytnutie sociálnej výpomoci zamestnancovi z prostriedkov sociálneho fondu najviac v sume 2 000 eur len od jedného zamestnávateľa za zdaňovacie obdobie z dôvodu:

  • úmrtia blízkej osoby žijúcej v spoločnej domácnosti zamestnanca;
  • odstraňovania a zmierňovania následkov živelných udalostí;
  • dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca, ktorej trvanie prekročí prevažnú časť zdaňovacieho obdobia, a to aj na prelome zdaňovacích období.

Autorkou článku je Jarka Lukačovičová.

- Reklama -