Lukačovičová (Šanca): Ako minister životného prostredia bojuje proti daňovým únikom? Absurdne

0
Jaroslava Lukačovičová, podpredsedníčka strany Šanca (Autor: Archív J. L.)

Nové pravidlá pri zbere a výkupe kovového šrotu nepotešia ani tých, pre ktorých je často jeho zbieranie jediným zdrojom príjmu, ale ani majiteľov samotných zberní odpadu a zberných surovín.

Doteraz platné skupiny kovového odpadu boli rozšírené o ďalšie tri skupiny, ktoré ako kovový odpad definujú aj:

  • kanalizačné poklopy a kryty;
  • elektroodpad, jeho časti a súčiastky;
  • staré vozidlá, ich časti a súčiastky.

Podľa nového zákona je možné vykupovať kanalizačné poklopy len od majiteľov alebo prevádzkovateľov vodovodov. Staré vozidlá iba od osôb, ktoré sú s nimi oprávnené nakladať, vlastníkov alebo servisov a elektroodpad možno vykupovať iba od oprávnených alebo spolupracujúcich osôb. To znamená, že náhodné fyzické osoby boli z výkupu takéhoto odpadu de facto vylúčené.

To však nie je všetko. Zberne majú okrem povinnosti preverovať osoby, od ktorých výkup vykonávajú aj povinnosť vypočítať a zraziť daň z príjmov, pokiaľ uskutočňujú výkup od fyzickej osoby. A ako zlatý klinec boli zakázané hotovostné platby za výkup kovového odpadu. Takéto platby budú možné vykonávať len prostredníctvom bankového prevodu alebo formou peňažného poukazu na výplatu.

Aby nových povinností nebolo málo, zberne musia takto vykúpený odpad zhromažďovať aspoň sedem dní od jeho prijatia. Okrem preverenia totožnosti osoby, od ktorej sa uskutočňuje výkup majú zberne povinnosť vyhotovovať a minimálne 14 dní uchovávať kamerový záznam, na ktorom bude zaznamenaný proces od vstupu na zberný dvor až po umiestnenie odpadu. Samozrejme, akékoľvek nakladanie s osobnými údajmi má za následok, že výkupom odpadu pribudnú povinnosti spojené so zákonom na ochranu osobných údajov.

Trošku miernejší bol zákon v prípade osôb, ktoré uskutočňujú len zber odpadu, bez jeho výkupu. No a aby sme ako inak dostatočne pohrozili pokutami za nedodržanie nových, viac menej absurdných podmienok výkupu kovového odpadu, tak vzrástli z doterajších 16 000 eur na 350 000 eur.

Netvrdím, že odovzdávanie poklopov do zberných surovín alebo elektrických káblov je ten správny spôsob dosahovania príjmu, ale mám pocit, že podnikatelia prevádzkujúci výkup odpadu sa stanú ďalšou skupinou multifunkčných podnikateľov. Budú musieť ovládať povinnosti zákona o ochrane osobných údajov, nakúpiť a vyhotovovať foto alebo video záznamy, viesť ich archív, evidovať dobu skladovania odpadu až po výpočet a odvod zrážkovej dane z príjmov. Na záver sa mi tu už hodí len legendárna veta z kultovej českej komédie, ktorá vystihuje túto krásnu novelu v prenesenom význame: „A skláři nebudou mít co žrát.“

Autorkou blogu je Jarka Lukačovičová

- Reklama -