ĽS Naše Slovensko navrhla zvýšiť materskú pre všetky slušné rodiny. Vláda však uprednostnila predražené americké stíhačky

0
Ľudová strana Naše Slovensko (Autor: Ľudová strana Naše Slovensko)

Neochota najmä mladých ľudí mať deti však nevychádza len z ekonomických príčin, ale aj z kultúrno-spoločenských priorít v spoločnosti. V súčasnosti sa úloha ženy chápe často nesprávne. Žena musí všetko zvládať, jej poslanie je byť silnou, sebavedomou, cieľavedomou, nezávislou od muža. Mnohí si myslia, že žena musí byť výkladnou skriňou, vykreslená ako tovar (najmä v pornografickom priemysle), dokonalá modelka, žena ideálnych mier v časopisoch, ako domáca pani a vynikajúca zamestnankyňa.

V známej slovenskej pesničke sa spieva: „Nechcem byť žienka domáca a už vôbec nechcem vydať sa. Byť dobrá a milá, to radšej nie. Dúfam, že sa mi to nestane.“ Práve tento postoj však popiera všetky skutočnosti, ktoré sa prirodzene spájajú so ženou. Akou ženou teda byť? Častou túžbou mnohých žien je vyrovnať sa mužom a páčiť sa im. A to aj za cenu straty vlastnej identity. Takto im to diktujú médiá a ľudia okolo nich. Kladie sa príliš veľký a zbytočný dôraz na to, aká žena je a nie kým je. Môže mať na tvári tisíc vrások a v srdci mnoho jaziev, môže byť pre mnohých málo atraktívna, nemoderná, no s istotou môžeme povedať, že je krásna. Skutočnú krásu ženy nájdeme v jej srdci, ktoré je plné lásky, aj keď sa to často snažia z rôznych dôvodov zakryť. Možno práve preto často stretávame na uliciach dievčatá, ktoré viac odkrývajú ako zakrývajú, a tak sa ten najkrajší klenot, ktorý Boh daroval tomuto svetu stáva obyčajným kameňom.

Každá žena, či si to sama prizná alebo nie, je predurčená nielen na pracovnú kariéru ale aj na materstvo. V Ľudovej strane Naše Slovensko chceme povzbudiť a podporiť ženy v tom, aby sa stali matkami. Preto sme do NR SR predložili novelu zákona na zvýšenie materskej (detaily nášho návrhu si môžete prečítať v tomto článku). Náš návrh zákona umožní žene stať sa bez strachu matkou aj počas štúdia, pričom bude mať zabezpečené základné potreby ona aj jej dieťa. V súčasnosti totiž študentka, ktorá sa stane matkou, nedostane od štátu prakticky žiadnu podporu a je odkázaná len na starostlivosť zo svojho okolia.

V našej novele zákona sme navrhli vyplácať materský príspevok všetkým ženám, ktoré úspešne ukončili minimálne stredné vzdelanie alebo za posledné 2 roky odpracovali minimálne 270 dní. Tieto matky by mali nárok na materskú do dovŕšenia 3 rokov veku dieťaťa. Počas tejto doby by dostávali 90 % svojho predošlého platu, resp. ak pred pôrodom len študovali, tak 90 % z minimálnej mzdy.

Nárok na materskú by tak nemali len tie ženy, ktoré nikdy nepracovali alebo ktoré nedokončili ani strednú školu. Chceme totiž uprednostniť ženy – matky, ktoré sú pre štát budúcnosťou.

Žiaľ, naša novela zákona nenašla medzi poslancami strán SMER, SNS, MOST-HÍD a liberálmi z SaS a OĽaNO podporu a zvýšenie materskej neschválili (výsledky hlasovania nájdete tu). Naopak, necelý mesiac po hlasovaní sa vláda rozhodla radšej zaplatiť Američanom za predražené stíhačky 1,6 miliardy eur. Na podporu slušných slovenských rodín vraj peniaze nie sú ale na kšefty s americkými zbrojovkami nájdu vládni politici peniaze bez problémov.

Viac TU.

Ing. Jana Nehézová
poslankyňa NR SR za ĽS Naše Slovensko

- Reklama -