Kmeť (KDH): Priority budúcej vlády

0
KDH (Autor: KDH)

Tá rýchlosť je  zarážajúca, keď si uvedomíme, že sa dohodli dve konzervatívne strany so Smerom, po jeho takmer 10 ročnom škandalóznom vládnutí. Dokonca už máme k dispozícií i programové priority  novej vlády. Niektoré priority majú svoju opodstatnenosť, avšak sú napísané tak všeobecne, že každý si môže konkrétnu prioritu vykladať po svojom. V oblasti pomenovanej – sociálne veci a práca – je takto formulovaných priorít hneď niekoľko.

Prvou z nich je priorita „adresné sociálne opatrenia“. Po touto formuláciou sa môže skrývať všeličo. Môže ísť o adresnosť pri vyplácaní prídavku na dieťa, pri poskytovaní daňového bonusu alebo aj pri definovaní nároku na „vlaky zadarmo“. Na konkretizáciu týchto opatrení si budeme musieť počkať.

Ďalšou z nejasných priorít je „flexibilita pri poberaní príspevkov pri rodičovskej starostlivosti“ pri ktorej je rovnako ťažko identifikovať konkrétne zámery. To aká to bude flexibilita a či pomôže rodičom s nezaopatrenými deťmi  zostáva otázne. Rodinám s nezaopatrenými deťmi by však určite pomohlo výraznejšie zvýšenie materského na 90 % ich hrubého príjmu pred nástupom na materskú dovolenku a súčasné predĺženie obdobia poberania materského aspoň na 18 mesiacov.

Absolútne neznámou je priorita s názvom „podpora práce v sociálne zaostalých komunitách“. Tu bude zaujímavé ako si budúca vláda predstavuje zvýšenie zamestnanosti príslušníkov týchto komunít. Nesmierne dôležité bude či to budú opatrenie zamerané na udržateľný rast zamestnanosti s každodennou podporou prostredníctvom tzv. tútorov  s udržateľným financovaním i so zapojením súkromných zdrojov alebo to celé skĺzne iba do tvorby dočasných pracovných miest financovaných z národného projektu a po ukončení financovania z projektu, sa bývalí zamestnanci vrátia späť do evidencie úradu práce. 

Medzi konkrétnejšie opatrenia patrí priorita „vytvorenie ďalších 100 tisíc pracovných miest“. Je vysoko pravdepodobné, že opäť ide o vytvorenie dočasných pracovných miest s vysokými finančnými nákladmi, ktoré v konečnom dôsledku evidovaným nezamestnaným nepomôžu si nájsť trvalé zamestnanie. Už v súčasnosti má ústredie práce rozbehnuté národne projekty na tvorbu dočasných pracovných miest v objeme 280 mil. Eur.

Budúca vláda ďalej sľubuje zníženie nezamestnanosti pod 10 %. Nie je jasné či i budúca vláda má na mysli to virtuálne zníženie nezamestnanosti, ktoré nám tu uplynulé 4 roky prezentovala jednofarebná vláda Smeru. Deklarovaná miera nezamestnanosti vypočítaná z disponibilných nezamestnaných podľa novej metodiky je 10,39 % , avšak skutočná miera nezamestnanosti je 12,18 %. Zostáva iba dúfať, že nová vláda nebude nezamestnanosť znižovať iba na papieri prostredníctvo účelových zmien v metodike, tak ako tomu bolo doteraz.

- Reklama -