Kiššová (SaS): Zákaz nedeľného predaja by šiel proti Bohu i ústave

0

„Nemáme výhrady voči tomu, ak ktokoľvek, vrátane katolíckej cirkvi, presviedča občanov, aby sa napríklad vzdali nákupov počas sviatkov a nedieľ. Máme však zásadnú výhradu voči tomu, aby si niekto preloboval zákaz nedeľného predaja alebo predaja počas sviatkov, ktorý bude platiť pre celú spoločnosť. Rešpektujeme právo veriacich v nedeľu nenakupovať a nepracovať, ale toto rozhodnutie musí byť slobodné, a nie prikázané zákonom, pretože potom sa jeden špecifický spôsob života vnucuje všetkým občanom v krajine,“ konštatuje poslankyňa NR SR za SaS a tímlíderka strany pre podnikateľské prostredie Jana Kiššová.

Rovnako rešpektujeme fakt, že ochrana pracovných podmienok zamestnancov sa vyvinula do podoby, keď zákon ohraničuje napríklad maximálny počet odpracovaných hodín i podmienky odmeňovania vrátane odmeňovania za prácu nadčas a počas sviatkov. „Ale určovať z pozície štátu na základe ideologických a náboženských fundamentov, kedy má občan pracovať a kde a kedy odpočívať, je už ďaleko za touto prípustnou hranicou,“ hovorí Kiššová.

Dodáva, že takéto radikálne zásahy do života spoločnosti majú negatívny dosah na ekonomické parametre. „Dôsledkom zákazu nedeľného predaja by neboli len nižšie mzdy zamestnancov, ale aj strata práce pre mnohých z nich, a to nielen v obchode. Vedomé zhoršenie ekonomickej situácie občanov je z nášho pohľadu neakceptovateľné a je v príkrom rozpore s proklamáciami o ochrane rodiny, ktoré tak radi používajú vo svojich verbálnych prejavoch mnohí politici i kňazi. Zákaz nedeľného predaja a rozširovanie tohto zákazu o ďalšie sviatky by z tohto pohľadu šlo proti Bohu i ústave,“ uzatvára Kiššová.

- Reklama -