Kiššová (SaS): Tak kto je tu hanbou Slovenska?

0

Akú asi tak cez ne vysielame do sveta správu tým, že sa Robert Kaliňák, dôvodne podozrivý z krytia daňových a iných podvodov, drží svojej ministerskej stoličky, akoby bol o ňu priklincovaný? Čo si myslia zahraniční partneri ak vidia, že na Slovensku je normálne držať na poste ministra vnútra človeka, ktorého vyšetruje Národná kriminálna agentúra, zhodou okolností jemu priamo podriadená? Akú správu vysielame tým, že ho premiér Fico, napriek tomu, že dodnes žiadne z obvinení dôveryhodne nevyvrátil, kryje? Čo hovoria vyspelé demokracie na to, že sa náš premiér, ten, ktorý nás chce navonok tak dôstojne reprezentovať, usalašil v byte „kráľa kešu“ Bašternáka, zjavne ústrednej postavy všetkých tých daňových podvodov? Ako toto všetko zvonku asi tak vyzerá? Ako postkomunistické maniere jednej banánovej republiky, kde politici odmietajú rešpektovať pravidlá? Nič chvályhodné, nič úctyhodné. A toto je to, čo Robertovi Ficovi prekáža. Neprekáža mu nekalé, neetické a zrejme ani nezákonné konanie seba a svojich kolegov. Prekáža mu, ak sa o tom hovorí, ak sa to škandalizuje a ak sa na nich ukazuje prstom. Prekáža mu opozícia, ktorá podozrenia zviditeľňuje, prekážajú mu tisíce ľudí v uliciach, ktorí už majú ich arogancie plné zuby a odmietajú sa na to nečinne pozerať. Prekáža mu, ako budeme vyzerať počas nášho predsedníctva, v priebehu ktorého sa plánuje prezentovať ako vzorný premiér jednej úspešnej krajiny. Prekáža mu každý, kto tento jeho navonok prezentovaný ideál krásy naruší a povie alebo ukáže realitu. Prekáža mu každý, kto odhaľuje jeho potemkinovskú dedinu, na ktorú je hrdý a nechce si ju nechať pred zahraničnými partnermi vziať. Osočuje každého, kto nazýva veci pravým menom a z opozície robí tých zlých, za ktorých sa má Slovensko hanbiť. Pretože ukázali prstom na zjavné podvody. A poslanci vládnej koalície ako aj členovia vlády mu v tomto divadle svorne asistujú a mnohí dnes obhajujú to, čo roky kritizovali. Ale taká je vraj politika.

Keby som bola ministerkou vnútra inej členskej krajiny Európskej únie, myslela by som si svoje o slovenskej vláde, ktorá ma núti podávať si ruku a sedieť za rokovacím stolom s človekom, ktorý zosobňuje totálny úpadok dobrých mravov a elementárnej ľudskej slušnosti. Ale naši koaliční poslanci len lojálne mlčia. Ktovie, či aspoň trochu zahanbene. Pretože ja áno. Hanbím sa za to všetko ako občan, ako opozičný, v tomto bezmocný, poslanec a ako hosťujúci politik našich zahraničných partnerov.

Koalícia je síce vo väčšine, drží mocenské páky, môže sa zatnúť alebo zmariť vyšetrovanie. Môže ignorovať vôľu ľudí, dobré mravy, verejný záujem alebo politickú kultúru. Môže blokovať rokovanie parlamentu alebo prerušiť schôdzu „na neurčito“. Môže si zapchať ústa, zakryť oči a tváriť sa, že „u nás doma je všetko v poriadku“. Ale nie je. A je len otázka času, kedy bude takéto správanie zo slušnej spoločnosti vylúčené. Nebudú to len politické strany, ktoré utrpia. Nebude to zďaleka Smer-SD, Most-Híd, SNS alebo Sieť. Budú to konkrétne osoby. Poslanci a členovia vlády, ktorí nehorázne správanie akceptujú. Konkrétni ľudia, ktorí stretnú na ulici svojich susedov, bývalých kolegov, spolužiakov, rodinu alebo známych. Ktorých spoznajú u lekára, pri pokladni alebo na rodičovskom združení. Keď sa zjavia na verejnosti, budú cítiť, ako nimi slušní ľudia pohŕdajú.

Snažím sa však na ten cynizmus, pokrytectvo a bezohľadnosť, ktoré sa doslova vylievajú z koaličných radov do celej krajiny, pozerať ako na ohromný impulz. Na impulz, ktorý zmobilizoval a priviedol tisíce slušných ľudí na Slovensku na námestia. Za to im patrí obrovská vďaka.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravila Jana Kiššová, predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti, predsedníčka Komisie pre podnikateľské prostredie, podporu MSP a živnostníkov a podpredsedníčka strany SaS.

- Reklama -