Kiššová (SaS): Projekt Energetickej únie má budúcnosť

0

„Jeho súčasťou je nové nariadenie o trhu s energiami, pravidlá pre kapacitné mechanizmy, novela smerníc v oblasti obnoviteľných zdrojov aj energetickej efektívnosti, zmeny v riadení energetiky či fungovaní agentúry ACER a tiež v oblasti dotácií pre fosílne palivá,“ hovorí hostiteľka Kiššová.

Dodáva, že podľa slov eurokomisára Šefčoviča len v samotnom sektore energetickej efektívnosti by dosiahnutie cieľa jej 30% zvýšenia do roku 2030 pre EÚ znamenalo zvýšené príjmy vo výške 70 miliárd eur a súčasne 400 tisíc nových pracovných miest v tomto inovatívnom odvetví.

Na prezentovaný energetický balík vo svojom vystúpení pochvalne reagoval aj predseda Výboru pre priemysel, výskum a energetiku Európskeho parlamentu Jerzy Buzek. „Ten vyzdvihol Energetickú úniu ako najvýznamnejší projekt Európskej únie za posledných 50 rokov,“ informuje Kiššová.

V rámci druhého panelu sa účastníci konferencie venovali energetickej únii aj z pohľadu výskumu a inovácií. Diskusiou sprevádzal Karol Galek, predseda Komisie pre technologický rozvoj a inovácie pôsobiacej v rámci hospodárskeho výboru. V treťom paneli boli hlavnou témou budúce inteligentné systémy so zameraním na spotrebiteľa.

Možnosť prezentácie dostali aj dva inovatívne projekty. “Prvým bol slovenský start-up, firma GreenWay, ktorá sa zameriava na budovanie siete inteligentných rýchlonabíjacích staníc na Slovensku. Druhým bol česká firma TECO zabezpečujúca automatizáciu riadenia systémov pre stoje, procesy, budovy a dopravu,” popisuje Galek.

Diskutované témy a závery konferencie dostatočne popísali a identifikovali dôležité ciele Energetickej únie. „Významné osobnosti európskej, ale aj slovenskej politickej a odbornej scény, ktoré sa podujatia zúčastnili, mu dali nielen náležitú váhu, ale predstavujú tiež záruku ďalšieho úspešného napredovania projektu Energetickej únie,“ uzatvárajú Kiššová a Galek.

- Reklama -