Kiššová (SaS): Postavia nové mosty a uháčkujú nové siete

0

Marcové voľby vnímam ako referendum, v ktorom dali voliči jasné „nie“ prebujnenej korupcii a klientelizmu. Pravicová vláda bola na dosah a mnohé strany, ktoré v nich dostali riadne na frak, mali možnosť aspoň čiastočne sa rehabilitovať a začať takpovediac odznovu. Mali možnosť zostaviť s SaS, povolebným lídrom pravice, slušnú, čestnú a nekradnúcu vládu. A to bol zrejme problém. Nie program, na tom by sme sa pri troche dobrej vôle zhodli. Ale to „slušnú, čestnú a nekradnúcu“ zrejme v mnohých kruhoch spôsobilo paniku.

Ani náznakom nespochybňujem legitimitu nepísaného pravidla, že ako prvý dostal poverenie na zostavenie vlády víťaz volieb, teda Smer. Nedávna história však ukázala, že nie každému nominálnemu víťazovi volieb sa to aj podarí. Viaceré vyhlásenia potenciálnych koaličných partnerov, ako aj neformálne stretnutia s nimi vo mne živili nádej, že to fakt dáme. Že tu po ôsmich rokoch vlády Roberta Fica nastúpi slušnosť, čestnosť, odbornosť a že aj prienik našich programov zabezpečí pre Slovensko zvýšenie životnej úrovne. Stačilo tak málo.

Sieť a Most-Híd hrali chvíľu divadlo a predstierali, že by to šlo. No sotva videli črtajúce sa možnosti, pri ktorých by mohli byť vynechaní, poponáhľali sa bez drahôt a divadielka pre naivných skočiť so Smerom do chomútu. Lebo istota je guľomet. Kým jedným stačilo zoškriabať billboardy s nápisom „Charakter rozhoduje“, druhí to nemali až také jednoduché – stálo ich to odchod niekoľkých poslancov. To dokazuje, že oklamali aj najbližších. No a čo? Veď pre strany, ktorým dlhodobo klesajú preferencie a ledva preliezli do parlamentu, sa teória „teraz alebo nikdy“ javí ako životne strategická. Navyše, ako už onehdy Rado Procházka povedal, „voliči si to zaslúžia“.

Popravde, mám inú predstavu o tom, čo si voliči zaslúžia a masívne odkazy na sociálnych sieťach dokazujú, že nie som sama. Zaslúžia si čitateľné strany, ktoré im vopred, jasne a zrozumiteľne artikulujú, čo od nich voliči môžu čakať. O toto sa, úspešne, v SaS snažíme od nášho vzniku a nebolo tomu inak ani pri týchto voľbách. Predstavili sme kvalitný program s ťažiskom na jeho ekonomickú reformnú časť Agenda 2020 a veľmi jasne sme komunikovali, že so Smerom do vlády nepôjdeme. Druhú časť nášho sľubu sme splnili, so Smerom sme ani len nerokovali. A hoci sme robili maximum pre zostavenie pravicovej vlády, „dovolební pravičiari“ otočili. No nevzdávame sa prvej časti nášho sľubu, a tým je program.

Dlhé mesiace sme, traja z tímu autorov Agendy 2020 (Eugen Jurzyca, Jozef Rajtár a ja), chodili po Slovensku, kde sme ju na desiatkach stretnutí predstavovali. Diskutovali sme so zamestnávateľmi, navštevovali fabriky, počúvali živnostníkov. Všetci títo nám boli inšpiráciou a dôkazom, že máme skutočný recept, ako im zlepšiť život. Na stretnutiach sme sa utvrdili v tom, že Agenda 2020 naozaj rieši väčšinu problém v podnikaní, zamestnávaní a že po zavedení týchto zmien by sa na Slovensku lepšie žilo. Všetkým sme sľubovali, že budeme presadzovať všetko to, čo zlacní a zjednoduší zamestnávanie, odbúra finančnú a byrokratickú záťaž a odstráni deformácie v podnikaní.

A presne to budeme robiť. Aj keď z opozície, navrhneme v parlamente návrhy týchto zmien. Začneme tými, ktoré je možné zaviesť veľmi rýchlo a s výnimkou jedného bez negatívneho dopadu na štátny rozpočet. Veď sme zodpovední. Budú to zo štyridsiatich pripravovaných napríklad tieto:

zrušíme daňové licencie (s dopadom na štátny rozpočet)

zrušíme pracovnú zdravotnú službu pre I. a II. kategóriu

zrušíme povinné preškoľovanie vodičov

umožníme nahradiť gastrolístky peniazmi

zvýšime hranice pre povinné audity firiem na úroveň vyžadovanú legislatívou EÚ

zrušíme povinnosť pre živnostníkov a podnikateľov viesť správu registratúry (ostane len pre orgány štátnej správy a miestnej samosprávy)

zredukujeme povinnosti značení súvisiacich so zákazom fajčenia v maloobchodných priestoroch

zrušíme 2% odvod umelcov

zrušíme povinné kvóty slovenskej hudby v rádiách

zrušíme bariéry, ktoré obmedzujú predaj poľnohospodárskej pôdy

stanovíme nárokovateľné podmienky pravidiel udelenia dopravných licencií

zrušíme zákaz predaja potravín po uplynutí doby minimálnej trvanlivosti

umožníme podanie návrhu na vyhlásenie konkurzu aj v prípade jedného veriteľa

s pohľadávkou staršou ako 30 dní po splatnosti

zavedieme nevyvrátiteľnú fikciu záväzku pre neuhradenú faktúru, ktorú ak si podnikateľ uviedol do kontrolného výkazu DPH, je možné považovať za exekučný titul

zavedieme povinnosť zverejňovať informácie o úspešnosti správcov konkurzov a reštrukturalizácií zrušíme zákaz poplatkov za prednostné vyšetrenie u lekára

zrušíme zákaz poplatkov u lekára za vyšetrenia, ktoré nemajú zazmluvnené so zdravotnou poisťovňou

skrátime možnosť zadržiavať DPH na maximálne 4 mesiace v dôsledku prebiehajúcej daňovej kontroly a ďalšie. Dnes „takmer koaličné strany“ síce v druhom bode, teda v sľube neísť so Smerom, svojich voličov zradili. No dajme im spoločne šancu nezradiť ich aspoň v programových sľuboch. Veríme, že aspoň tu si zachovanú svoju tvár a zahlasujú za rozumné opatrenia, ktoré svojim voličom pred voľbami v programoch sľubovali.

- Reklama -