Kiššová (SaS): Minister Peter Žiga má dodať analýzu o výhodnosti investície pre U. S. Steel Košice

0

„Na základe medializovaných informácií o prepúšťaní a možnom odpredaji spoločnosti U. S. Steel Košice, rozhodla som sa osloviť zástupcov spoločnosti, aby nás informovali, aká tam situácia je, aké majú plány, čo sa týka prepúšťania zamestnancov a odpredaja spoločnosti. Zástupcovia spoločnosti U. S. Steel však odmietli na takéto rokovanie prísť s odôvodnením, že sú súkromnou spoločnosťou a nemajú čo chodiť na zasadnutie hospodárskeho výboru,“ informovala predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Jana Kiššová (SaS).

Avšak zástupcovia košických oceliarní zrejme zabudli na to, že majú s vládou podpísané memorandum o porozumení. „Súčasťou tohto memoranda sú rôzne záväzky aj na jednu stranu, aj na druhú stranu. Súčasťou záväzkov na strane U. S. Steel je, že by po dobu piatich rokov nemali hromadne prepúšťať zamestnancov a nemali by spoločnosť, ani jej časť, odpredať. Vzhľadom na to, že informácie sa rôznia je dôvodné aj z ich strany očakávať, že tu bude istá snaha zo strany verejnosti, aj zo strany hospodárskeho výboru či parlamentu, o verejnú kontrolu a monitorovanie situácie, či náhodou nedochádza k porušeniu tohto memoranda,“ povedala Kiššová. 

Keďže zástupcovia oceliarní pozvanie odmietli, Kiššová sa rozhodla pozvať na výbor ministra hospodárstva Petra Žigu, aby prišiel situáciu ozrejmiť. „Niektoré veci zodpovedal, na iné nevedel odpovedať. Sľúbil, že niektoré informácie dodajú. Mne z toho vychádza, že memorandum o porozumení je do veľkej miery záväzkom pre SR, ktorá poskytuje nenávratné príspevky na rôzne projekty. Na druhej strane, záväzky, ktoré sú na strane spoločnosti U. S. Steel, sú len hromadne neprepúšťať po dobu päť rokov, hoci dnes prepúšťajú 29 ľudí mesačne. To hraničí až s nedodržaním ich povinnosti, alebo minimálne je v mojich očiach narušený duch dohody. Zároveň nás minister informoval, že spoločnosť U. S. Steel chce zostať na Slovensku, v Košiciach. No toto sú malé satisfakcie vo vzťahu k SR,“ zdôraznila predsedníčka hospodárskeho výboru.

Preto požiadala ministra Žigu, aby vypracovali analýzu, či táto investícia je pre Slovenskú republiku výhodná alebo nie je. „Verím tomu, že v zmysle platných pravidiel nám takúto analýzu dodá do tridsiatich dní. Som prekvapená, že ju dodnes ministerstvo hospodárstva ani vláda nemá,“ dodala Kiššová.

Na novinársku otázku, či podľa nej zníženie počtu  zamestnancov v Košiciach môže predchádzať predaju spoločnosti odpovedala, že podľa medializovaných informácií by to tak mohlo byť. „Pretože, ak spojíme informácie, že sa tu rokuje s potencionálnym investorom a ten má podmienku znížiť stav, aj prevádzkové náklady, a k prepúšťaniu skutočne dochádza, tak tá informácia dáva zmysel. Preto som nechcela špekulovať a chcela som sa opýtať priamo zástupcov U. S. Steel. Keďže oni neboli ochotní, tak ministra. Verím, že má minimálne taký záujem ako ja dozvedieť sa, čo košická oceliareň plánuje,“ uzavrela Kiššová. 

- Reklama -