Kiska vymenoval novú vládu: Musíte dosiahnuť významné výsledky

0
Prezident SR Andrej Kiska a premiér za Smer-SD Robert Fico (Autor: SITA)

„Dovoľte mi na úvod vám pogratulovať a zaželať čo najviac úspechov vo vašej práci. A naozaj to nemyslím ako formalitu, ani ako zdvorilú frázu. Zodpovednosť za vládu a jej ministerstvá preberáte po parlamentných voľbách, po ktorých je jasné, že potrebujeme významne zvýšiť dôveru ľudí v štát, v demokratický politický systém, v schopnosť politikov riešiť problémy a v ich odhodlanie posúvať krajinu dopredu.

Myslím si, že nie je nevyhnutné, aby som dnes o tom rozprával príliš obšírne. Výsledky volieb hovoria o náladách voličov na Slovensku priamou, zrozumiteľnou rečou. Preto ste vládou, ktorá musí dosiahnuť významné výsledky vo viacerých oblastiach. Iná, kratšia cesta k tomu, aby ľudia začali mať lepší pocit z vlastnej krajiny a aby sa prestali obzerať po extrémnych riešeniach, neexistuje.

Vo vašej vláde — a nemá zmysel to obchádzať — sa spojili viacerí bývalí politickí súperi. V mene toho spojenia ste museli urobiť mnoho kompromisov. V demokratických krajinách to nie je nič výnimočné, na druhej strane si netreba zakrývať oči pred tým, že časť občanov na toto spojenie reagovala s emóciou a nedôverou. Vy však sa od tejto chvíle stávate vládou všetkých občanov, vrátane tých, ktorí vás dnes odmietajú. Želám vám, želám im, želám Slovensku, aby tieto emócie opadli.

Som presvedčený, že jediné, čo dokáže ľudí presvedčiť, bude práca, ktorá po vašej vláde zostane. Výsledky, ktorým budú rozumieť a budú ich cítiť vo svojom každodennom živote.

Veľmi som privítal, že ste ako koaliční partneri jednoznačne potvrdili orientáciu a ukotvenie Slovenska v Európskej únii aj v NATO. Myslím si, že je načase, aby bol tento životne dôležitý strategický záujem našej krajiny potvrdzovaný nielen v oficiálnych dokumentoch, ale aj v každodennej práci a vyjadreniach politikov. Doma i pri rokovaniach s našimi partnermi a spojencami. A rád by som zdôraznil, že ukotvenie Slovenska v Európskej únii nie je len vecou praktickej politiky, ale aj hlbokého rešpektu k hodnotám, na ktorých je toto partnerstvo založené — humanizmus, sloboda, demokracia, solidarita a slušnosť.

Ako prezident vám za seba sľubujem, že som pripravený podporiť a postaviť sa za všetky dobré návrhy riešení tých problémov, ktoré ľudí na Slovensku trápia — či už je to školstvo, zdravotníctvo, právny štát, korupcia, alebo riešenie chudoby v najmenej rozvinutých regiónoch. A tak ako doteraz, budem sa snažiť byť slušným, nezávislým a vecným kritikom v prípade, ak sa s riešeniami problémov nebude hýbať.

Ďakujem a ešte raz vám gratulujem.“

MENO

FUNKCIA

Robert Fico

predseda vlády

Peter Pellegrini

podpredseda vlády pre investície

Robert Kaliňák

minister vnútra

Lucia Žitňanská

ministerka spravodlivosti

Peter Žiga

minister hospodárstva

Peter Kažimír

minister financií

Roman Brecely

minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja

Gabriela Matečná

minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka

Peter Gajdoš

minister obrany

Miroslav Lajčák

minister zahraničných vecí a európskych záležitostí

Ján Richter

minister práce, sociálnych vecí a rodiny

László Solymos

minister životného prostredia

Peter Plavčan

minister školstva, vedy, výskumu a športu

Marek Maďarič

minister kultúry

Tomáš Drucker

minister zdravotníctva

- Reklama -