Kiska v mexickom Senáte: Je úlohou demokratických krajín spájať sa

0
Prezidenta SR Andrej Kiska (Autor: TASR)

„Spolu s delegáciou sa vo vašej krajine cítime od prvého momentu veľmi dobre. Viem, že je to preto, že sme medzi priateľmi.

V krajinách, ako sú tie naše, založených na hodnotách, slobode, demokracii a úcte k ľudským právam, je práve parlament zosobnením podstaty demokracie. Zosobnením slobodnej vôle ľudu, ktorý si volí svojich zástupcov, aby zodpovedne spravovali krajinu a posúvali ju dopredu.

Aj preto je dnes pre mňa cťou byť prvým prezidentom Slovenskej republiky, ktorý má možnosť vystúpiť pred týmto vážením fórom a odovzdať vašim prostredníctvom pozdravy všetkým občanom Mexika, ktorý zastupuje.

Nedávne zemetrasenie vystavilo vašu krajinu ťažkej skúške. Chcem vyjadriť hlbokú ľútosť nad stratami životov a škodami, ktoré vaše hlavné mesto a vaša krajina utrpeli pri zemetrasení. Chcem tiež ale vyjadriť obdiv k tomu, ako sa vaši obyvatelia zomkli a ukázali, že v ťažkých chvíľach vedia držať spolu, sú solidárni a dokážu prejaviť obrovskú ľudskosť. Aj Slovensko ponúklo vašej krajine finančnú pomoc. Je to prejav nášho priateľstva a solidarity voči mexickému ľudu.

Dámy a páni,
som presvedčený, že je spoločným záujmom, aby sa naši ľudia, naše inštitúcie a naše firmy lepšie spoznali. Aby sme im pomohli otvoriť dvere do spolupráce a povzbudili ich. Aby nadväzovali nové partnerstvá, ale aj nové priateľstvá. Aj keď sú naše krajiny geograficky značne vzdialené, vzdialenosť nemôže byť v dnešnej dobe prekážkou plného využitia potenciálu našej spolupráce.

Máme veľa spoločného. Obe krajiny sú veľmi silné v automobilovom priemysle. Naša krajina je dokonca najväčším producentom áut na počet obyvateľov. Obe naše krajiny sú silno závislé v obchode na jednom partnerovi. Vo vašom prípade sú to Spojené štáty, v našom prípade je to Európska únia. Ale čo je najdôležitejšie, je, že v oboch našich krajinách sú úžasní, pracovití, hrdí ľudia.

Spájajú nás aj zmeny, ktoré potrebujeme každý vo svojej krajine zrealizovať. Potrebujeme podporovať podniky s vyššou pridanou hodnotou, potrebujeme inovácie, potrebujeme startupy, potrebujeme reformu školstva, potrebujeme čím väčšie investície do najväčšieho kapitálu, ktorý máme – do našich ľudí.

V budúcom roku Slovensko a Mexiko spoločne osláva 25 rokov vzájomných vzťahov. Je to príležitosť nielen na oslavu, ale aj na bilancovanie. Mexiko je priateľom a dôležitým partnerom Slovenska. Dokonca najdôležitejším obchodným partnerom v celej Latinskej Amerike.

V poslednom období sa nám darilo vo vzájomnom obchode, ale zďaleka ešte nevyužívame potenciál, ktorý v tejto oblasti máme. Aj preto veľkú časť môjho sprievodu tvoria podnikatelia. A tu do Senátu prichádzam priamo z mexicko-slovenského biznis fóra. Verím, že každý jeden z podnikateľov, ktorý je so mnou v delegácii, príde naspäť na Slovensko s konkrétnym nápadom, ktorý prinesie výsledok.

Slovensko je neporovnateľne menšou krajinou, ako je Mexiko. Máme však otvorenú a dobre fungujúcu ekonomiku. Slovensko je členom 500-miliónovej Európskej únie a navyše je členom eurozóny. Rád pripomínam aj našu podporu pre rokovanie Európskej únie s Mexikom k modernizovanej globálnej dohode. Som presvedčený, že dohoda nám prinesie obojstranný prospech. A aj vďaka nej budú naše vzťahy ešte intenzívnejšie a príležitosti ešte bohatšie. A je to len na nás, ako ich využijeme.

Máme dobré možnosti spolupracovať aj v ďalších oblastiach. V inováciách, vo vede, výskume, kultúre. Aj k tomu poslúžia dnes podpísané dokumenty o spolupráci medzi vládami a agentúrami.

Mojou prítomnosťou tu v Senáte by som chcel podporiť aj to, aby sme sa snažili viac rozvíjať našu spoluprácu aj na parlamentnej úrovni, a to je jeden z dôvodov, prečo ma na ceste v Mexiku sprevádza podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky pán Andrej Hrnčiar. Podstatné kontakty sa uskutočnili v roku 2009. Som rád, že existuje skupina priateľstva vo vašej poslaneckej snemovni a teší ma, že pán poslanec Eukid Castañón sa aktívne snaží o oživnenie našej spolupráce.

Dámy a páni,
svet dnes čelí mnohým výzvam. Podľa mňa je nesmierne dôležité uvedomiť si, že žiadna krajina ich dnes nevyrieši sama. Či sú to klimatické zmeny a otepľovanie, migrácia, terorizmus, hospodársky rast, je úlohou všetkých krajín, ktoré stoja na základe demokracie a slobody, spájať sa. Dnes je čas spájania sa, a nie rozdeľovania.

Čo mňa osobne znepokojuje, je rast nacionalizmu, populizmu, extrémizmu a vytrácanie tolerancie z našej spoločnosti. Spoluprácu, ľudskosť, vzájomné porozumenie často nahrádza konfrontácia. Vo veľkej miere je to dôsledok toho, že niekedy zabúdame – alebo nedostatočne obhajujeme – základné hodnoty, na ktorých sú naše demokratické spoločnosti postavené.

Ale je to aj dôsledok toho, že nie vždy sa nám darí dať našim občanom to, po čom túžia a čo je základom každej zdravej a prosperujúcej spoločnosti – kvalitné školstvo, zdravotníctvo, sociálny systém, bezpečnosť. Jednoducho, aby ľudia mohli žiť dôstojný život.

Toto je zodpovednosť, ktorá leží na našich ramenách ako politikov. Populizmus sa, žiaľ, v celom svete často stáva zbraňou politikov. Ako povedal bývalý generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, jeho najsmutnejšia skúsenosť z jeho práce je, že mnohí lídri, mnohí politici myslia viac na vlastnú moc ako na svojich vlastných ľudí. Je úlohou, je povinnosťou nás politikov slúžiť ľuďom. Je našou povinnosťou budovať svet priateľstva, vzájomnej úcty a porozumenia. Je našou povinnosťou budovať spoločný svet demokracie a slobody.

Váženie senátorky, vážení senátori, poslankyne, poslanci,
ďakujem vám za možnosť prehovoriť k vám a želám vám, vašej krajine a hlavne vašim občanom skutočne všetko najlepšie. Slovensko-mexickým vzťahom prajem úspešný rozvoj. A k tomu som pripravený aj naďalej osobne prispievať.“

- Reklama -