Kiska v Berlíne: Startupy patria do centra našej pozornosti

0
Andrej Kiska, prezident Slovenskej republiky (Autor: ReproFoto: facebook)

„Podpora startupov a inovatívnej ekonomiky Slovenska je jednou z mojich základných priorít. Mojim cieľom je prezentovať Slovensko – nielen potenciálnym investorom – ako dynamickú krajinu,“ povedal Kiska.

Prezident v Berlíne otvoril konferenciu Growth Company Forum, ktorá je miestom výmeny skúseností s financovaním podnikov vo fáze rastu a ideálnou platformou pre nadväzovanie kontaktov.

V príhovore vyjadril podporu priamym aj nepriamym nástrojom posilnenia startupového ekosystému na Slovensku: „Pred rokom, keď som bol v USA na podobnej ceste ako dnes v Berlíne, som navrhol, že novým heslom Slovenska by sa malo stať from iron to silicon. Som rád, že už nejaký čas pracujeme na tom, aby sme dostali startupy a mladé inovatívne firmy tam, kam patria – do centra našej pozornosti v snahe zlepšiť tvorbu pracovných miest a konkurencieschopnosť Slovenska.“

Prezident opísal, čo sa už na Slovensku podarilo dosiahnuť, čo je cieľom a v čom je pre nás Nemecko inšpiráciou: „Ak je našou ambíciou byť inovatívnou ekonomikou, sú pre nás kriticky dôležité aj inovatívne vládnutie, inovatívne pravidlá a inovatívne vedenie spoločnosti.“ Bez dobrých reforiem si najlepších lídrov neudržíme, povedal prezident, a zdôraznil potrebu slobodného a dôveryhodného prostredia, v ktorom sa podnikatelia neboja riskovať.

Na pôde spolkového ministerstva hospodárstva a energetiky sa Andrej Kiska zúčastnil na prezentácii konceptu Industrie 4.0, ktorého podstatou je prechod k digitalizácii a elektronickej previazanosti procesov pri výrobe a poskytovaní služieb.

Navštívil tiež Adlershof, jeden z najväčších technologických parkov sveta, kde sa rozprával s konateľom správcovskej spoločnosti Wista-management.

Podvečer má prezident ešte na programe návštevu nemocnice Charité, konkrétne jej pediatrického oddelenia so špecializáciou na onkológiu a hematológiu.

- Reklama -