Kiska si v Bratislave a Prahe pripomenul 100. výročie Československa

0
Prezidenta SR Andrej Kiska (Autor: TASR)

Ako povedal, Milan Rastislav Štefánik patril právom spolu s Tomášom Garriguom Masarykom a Edvardom Banešom k zakladateľom Československa. „Bez osoby Milana Rastislava Štefánika by Československo ako také určite nevzniklo. Jeho podiel na vzniku Československa je obrovský. To, že zorganizoval Československé légie, ako keby prvú československú armádu, dalo obrovskú legitimitu všetkým rokovaniam, ktoré potom nasledovali.“

Následne sa prezident Kiska presunul do Českej republiky, kde položil spoločne s českým prezidentom Milošom Zemanom položia veniec k Národnému pamätníku na Vítkove. Veniec položil aj k hrobu prvého československého prezidenta Tomáša G. Masaryka v Lánoch.

Prezident Kiska sa zúčastnil aj na slávnostnom udeľovaní štátnych vyznamenaní Českej republiky na Pražskom hrade a príhovorom pri príležitosti stého výročia na následnej slávnostnej recepcii.

Prezidenti Slovenska a Česka sa 30. októbra 2018 zúčastnia aj na spoločných oslavách stého výročia podpisu Martinskej deklarácie v Martine. Položia veniec k pamätnej tabuli na budove bývalej banky Tatra, v ktorej bol dokument podpísaný, zúčastnia sa na oficiálnom obede a vystúpia s príhovormi na slávnostnom programe v Slovenskom komornom divadle.

- Reklama -