Kiska rozdelil ľuďom v núdzi aj svoj novembrový plat

0
Prezident SR Andrej Kiska (Autor: SITA)

Andrej Kiska vybral adresátov pomoci na základe návrhov neziskových organizácií, ktoré sa dlhodobo venujú ľuďom v núdzi – Plamienok, Úsmev ako dar, Liga proti rakovine, Dobrý anjel a Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR. Takýto postup pri výbere adresátov pomoci uplatňuje prezident každý mesiac, pričom pomoc od neho dostávajú rodiny priamo.

Finančnú pomoc od prezidenta dostali dve maloleté dievčatá, ktorým zomrel otec pri autonehode a neskôr aj matka na rakovinu. O sestry sa stará rodinný priateľ. Dokiaľ však nebude ukončený súdny proces ohľadom opatery a poručníctva, dievčatá nepoberajú žiadne príspevky, napr. sirotský príspevok.

Adresátom pomoci je aj muž so svalovou dystrofiou, ktorý je už deväť rokov v domácom prostredí napojený na dýchací prístroj. Starostlivosť mu poskytujú matka a domáci asistent. Muž by si bez finančnej pomoci nevedel pokryť všetky nevyhnutné výdavky súvisiace s jeho zdravotným stavom a potrebami.

Vážne nervovo-svalové ochorenie (facio-skapulo-humerálna dystrofia) má aj ďalší muž, ktorému Andrej Kiska poslal časť svojho platu. Ťažko sa mu chodí a bolesti spôsobujú, že si už dlhšie nemôže nájsť zamestnanie. S pokrytím životných výdavkov mu musí pomáhať matka zo svojho starobného dôchodku.

Časť platu prezidenta pomôže aj na splatenie dlhu na výživnom. Má ho žena, ktorá vyrastala v detskom domove a o svoje prvé dieťa sa nedokázala postarať, takže tiež skončilo v detskom domove a neskôr v pestúnskej starostlivosti. Keď žena druhýkrát otehotnela, zapojila sa do projektu Zachráňme životy a pripravovala sa na materstvo v krízovom zariadení Jozefínum. Dnes už sa snaží byť dobrou matkou, potrebuje však splatiť spomínanú dlžnú čiastku na výživnom.

Príspevok od prezidenta dostala aj ďalšia odchovankyňa detského domova, ktorá sa sama stará o dve deti. Pred dvoma rokmi jej diagnostikovali rakovinu a odvtedy absolvovala niekoľko operácií. Nad chorobou načas vyhrala, kým jej našli zhubnú rakovinu krčka maternice. Matka nemá oporu v príbuzných. Spolu s deťmi je preto vo finančnej tiesni vzhľadom na značné zdravotné výdavky, ako aj dlhy, ktoré zanechal bývalý partner.

V núdzi sa ocitla tiež rodina matky a dvoch dcér, z ktorých jedna prišla v dôsledku ochorenia o obe obličky a u druhej prebiehajú vyšetrenia pre podozrenie na rovnaké ochorenie.

Adresátom príspevku sú aj: jedenásťčlenná rodina, ktorej otcovi diagnostikovali zhubný nádor hrtana, dôchodca so zhubným nádorom priedušky alebo pľúc a otec dvoch detí, ktorý sa stará o manželku v bdelej kóme.

Časť platu prezidenta pomôže tiež invalidnej dôchodkyni, ktorá žije sama, má veľké zdravotné problémy a pohybuje sa len na vozíku.

- Reklama -