Kiska privítal nemeckého prezidenta Steinmeiera na oficiálnej návšteve

0
Kiska privítal nemeckého prezidenta Steinmeiera na oficiálnej návšteve (Autor: prezident.sk)

Prezidenti diskutovali o ďalšom prehlbovaní vynikajúcich slovensko-nemeckých vzťahov a tiež o spoločnom záujme pri budovaní silnej a jednotnej Európskej únie.

Súčasťou programu bolo položenie vencov k Pamätníku popraveným a umučeným politickým väzňom komunizmu v bratislavskej Vrakuni. V žilinskej synagóge bola naplánovaná diskusia prezidentov so študentmi a predstaviteľmi občianskej spoločnosti na tému Budúcnosti demokracie v Európe.

„Je mi obrovskou cťou privítať dnes na Slovensku prezidenta Nemecka, práve v Deň boja za slobodu a demokraciu.

17. november viedol pred 28 rokmi ku koncu totalitného režimu u nás. Bol dňom, kedy sa nám otvorili dvere k slobode a demokracii. Padol múr, padli ostnaté drôty. Tento deň je pre nás skutočne veľmi významným sviatkom. Sviatkom začiatku našej modernej histórie.

Som veľmi rád, že tak ako som mohol pred troma rokmi, na 25. výročie, privítať pána prezidenta Gaucka, tak dnes môžem privítať pána prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera.

Dnes, po 28. rokoch sme svedkami niečoho, čo by sa nám možno vtedy ani nesnívalo. Že dnes budeme stáť s prezidentom Nemecka ako partneri, ako krajiny, ktoré sú spolu v jednom úžasnom projekte Európskej únie. Ako partneri v rámci Schengenu, kde neexistujú hranice. Ako partneri, ktorí majú rovnakú menu. Ako partneri, ktorí zdieľajú rovnaké hodnoty – demokraciu a slobodu.

Nemecko pre nás nie je len partnerom v slobodnom demokratickom svete. Je pre našu krajinu aj nesmierne dôležitým hospodárskym partnerom. Dvadsať percent nášho obchodu je zrealizovaných v Nemecku. Náš spoločný obrat činí viac ako 26 miliárd eur. Viac ako 15 miliárd eur tvorí export našej krajiny do Nemecka. 450 investorov z Nemecka vytvorilo na Slovensku okolo 100.000 pracovných miest.

S pánom prezidentom sme diskutovali a ďalej budeme diskutovať o budúcnosti Európskej únie. Osobne nás spája, že sme obaja silne proeurópski prezidenti. Prezidenti, ktorí vidia obe naše krajiny v centre Európskej únie. Ktorí vidia Európsku úniu ako jeden úžasný projekt mieru a prosperity.

Dotkli sme sa aj problémov, ktoré trápia obe naše krajiny. To sú problémy extrémizmu, nacionalizmu, populizmu, ale aj novodobého fašizmu. Diskutovali sme o tom, že naša krajina vníma postoj Nemecka k sociálnym sieťam. Ide o to, aby sa spravil poriadok, aby sa zastavilo šírenie nenávisti, fašizmu a extrémizmu na sociálnych sieťach. Naša krajina sa veľmi pozorne pozerá na nový zákon prijatý v Nemecku, ktorý pokiaľ sociálna sieť do 24 hodín neodstráni nenávistný príspevok v rozpore so zákonom, udeľuje pokutu 5 miliónov eur. Pokiaľ sa to deje systematicky, hrozí pokuta 50 miliónov eur. Pokiaľ si sociálne siete samé neuvedomujú svoju zodpovednosť a nevedia si spraviť poriadok, potom je to úloha nás, politikov, aby sme nedovolili šíriť nenávisť v našich krajinách.

Pravdaže sme sa dotkli aj ďalších tém z pohľadu medzinárodnej politiky. S pánom prezidentom sme sa rozprávali o jeho návšteve v Rusku, dotkli sme sa otázky západného Balkánu, rozširovania Európskej únie.

O ďalších témach budeme diskutovať ešte v rámci obeda. Teším sa aj na diskusiu s mladými ľuďmi v žilinskej synagóge.“

- Reklama -