Kiska novej ombudsmanke: Pri ochrane práv môžete počítať s prezidentom

0
Prezident Andrej Kiska počas prejavu v NR SR (Autor: TASR)

Podľa prezidenta nie je úloha ombudsmana v našej spoločnosti často vnímaná tak, ako by mala byť. „My politici aj orgány štátnej moci robíme chyby, takisto nie všetky zákony sú nastavené tak, ako by mali byť,“ povedal prezident. Práve vtedy podľa neho vstupuje do procesu verejný ochranca ľudských práv, človek, ktorý by sa mal zastať tých najzraniteľnejších.

Je logické, že ombudsman pri svojej práci vystupuje aj kriticky, zdôraznil Andrej Kiska, ale politici by takúto kritiku nemali brať osobne, ale ako podnet na zlepšenie. „Úloha ombusmana ako konštruktívneho kritika, ako navrhovateľa zmien v prospech našich ľudí je v spoločnosti nezastupiteľná.“

Prezident s ombudsmankou hovoril o prioritách, ktorým sa chce počas svojho pôsobenia v tejto funkcii venovať. Ocenil, že Mária Patakyová chce zlepšiť postavenie seniorov, najmä z pohľadu úrovne starostlivosti v zariadeniach pre seniorov, chce sa zamerať na problém segregácie rómskych detí, ako aj na oblasť zdravotnej starostlivosti z pohľadu vzťahu pacienta s poisťovňami. 

„Vždy budete môcť počítať s prezidentom, že sa spolu s vami postaví na stranu tých, ktorí pomoc potrebujú,“ zdôraznil prezident ombudsmanke.

- Reklama -