Kiska hovoril na Zemplíne o práci a cestovnom ruchu

0
Prezident SR Andrej Kiska prijal predsedu parlamentu Nórskeho kráľovstva Olemica Thommessena (Autor: prezident.sk)

Podľa prezidenta je potrebné veľa vecí zmeniť. „Ak by sa zo Zemplínskej šíravy podarilo spraviť to, čo bolo v minulosti, znamenalo by to aj prácu, aj rozvoj celého regiónu,” zdôraznil.

O podpore turizmu a cestovného ruchu na Zemplínskej šírave rokoval Andrej Kiska aj v popoludňajších hodinách pri okrúhlom stole so starostami a primátormi regiónu v obci Vinné.

S predstaviteľmi Michaloviec diskutoval prezident taktiež o zamestnanosti a zdravotníctve, keďže v meste sa buduje nová nemocnica siete Svet zdravia. „Zhodli sme sa na tom, že najdôležitejšie z pohľadu chorého človeka je to, ako je ošetrený, ako je o neho postarané. Nie je dôležité, či je majiteľom štát alebo súkromník, ale aby zdravotná starostlivosť bola poskytnutá na najvyššej úrovni,“ povedal prezident.

Napriek tomu, že v regióne je pomerne vysoká nezamestnanosť – 14 percent – zamestnávatelia tu majú problém nájsť ľudí do práce. „Diskutovali sme o tom, čím to je, pre ktoré skupiny ľudí sa nedá nájsť práca,“ povedal prezident Kiska. Skonštatoval, že podobne ako v iných regiónoch ponúkajú niektoré podniky manuálne vysoko náročnú prácu za relatívne nízku mzdu, čo vyvíja tlak na mladých ľudí, že radšej odídu.

O otázkach zamestnanosti hovoril Andrej Kiska aj počas návštevy spoločnosti Yazaki Wiring Technologies Slovakia, ktorá v Michalovciach vyrába najmä káblové zväzky pre automobilový priemysel a je najväčším zamestnávateľom v regióne.

Prezident navštívil v Michalovciach aj Gymnázium Pavla Horova. So študentmi a pedagógmi hovoril o problémoch školstva a o perspektívach pre mladých ľudí.

V programe druhého dňa pracovného výjazdu na Zemplíne bola aj návšteva Mechanizovaného práporu generála Mikuláša Markusa a stretnutie s hádzanárkami z Iuventy Michalovce, ktoré sa už deviatykrát v histórii stali majsterkami Slovenska.

- Reklama -