Kiska diskutoval v Slovinsku o ekonomike aj zahraničnej politike

0
Andrej Kiska a Borut Pahor (Autor: TASR)

Ako uviedol prezident Kiska, Slovensko a Slovinsko majú k sebe blízko rozlohou aj počtom obyvateľov, obe krajiny majú nádhernú prírodu, ale v rozvoji turistického ruchu sa má Slovensko od Slovinska čo učiť.

V Slovinsku dosahuje cestovný ruch 12 % hrubého domáceho produktu (HDP), na Slovensku je to len niečo viac ako 2 %. Slovinsko má samozrejme výhodu v mori, ale podľa Andreja Kisku je dôležité vymeniť si skúsenosti a pochopiť, čo sa môžeme od druhej krajiny naučiť.

„Byť malou krajinou je aj výhodou, veľa zmien sa dá uskutočniť veľmi rýchlo. Len musíme byť otvorení, pozerať sa a byť ochotní veci meniť,“ uviedol Kiska. 

Súčasťou prezidentovej delegácie v Slovinsku sú aj podnikatelia, ktorí sa zúčastnia aj na slovensko-slovinskom ekonomickom fóre. Prezident preto verí, že naberú nové skúsenosti.

Vzťahy medzi obidvoma krajinami označil prezident Kiska za absolútne bezproblémové a priateľské. Oba štáty sú v EÚ, v NATO a majú rovnakú menu euro. Podobne aj slovinský prezident Pahor označil politickú spoluprácu krajín za vzornú. Vyzdvihol, že slovenský prezident bol prvým zahraničným štátnikom, ktorý položil veniec k Pamätníku obetiam všetkých vojen. „Je to historický deň,“ konštatoval Pahor.

Pre Kisku to bola podľa jeho slov veľká česť, že si mohol ako prvý prezident uctiť obete všetkých vojen pri tomto novootvorenom pamätníku. Doplnil, že Slovensku podobný pamätník chýba a je možno načase diskutovať o ňom.

Vo vzájomnej diskusii sa obaja prezidenti venovali aj niektorým problémom, ktoré majú Slovensko a Slovinsko spoločné. Napríklad v rovnaký deň podali demisie premiéri oboch krajín. Slovensko však už má novú vládu a Slovinsko čakajú voľby.

Obe krajiny zároveň deklarovali, že chcú byť v centre Európskej únie. Kiska tiež upozornil, že v oboch štátoch zaznieva silná ruská propaganda. „Cez rôzne typy kanálov sa Rusi snažia našu EÚ rozdeliť,“ uviedol slovenský prezident. Rusko totiž podľa jeho slov nechce silnú EÚ, chce ju rozdrobiť na malé krajiny, v ktorých môže silnejšie využívať svoj vplyv. 

Prezidenti sa zároveň zhodli aj v postoji, že EÚ by mala byť otvorená v prijímaní nových členov.

- Reklama -