Kiska a prezidentka Chorvátska zdôraznili jednotu Európskej únie

0
Prezident Andrej Kiska s prezidentkou Chorvátskej republiky Kolindou Grabar-Kitarović (Autor: prezident.sk)

Partneri diskutovali o ekonomickej spolupráci aj migračnej kríze. „Spoločne sme zdôraznili slová solidarita a jednota Európskej únie – na to sa musíme v najbližšom období zamerať,“ povedal Kiska.

Kolinda Grabar-Kitarović považuje za dôležité, aby sa problémy migrácie neriešili čiastkovo, keďže ide o výzvu na dlhé roky. „Je potrebné riešiť nielen humanitárne záležitosti súvisiace s pohybom migrantov v Európskej únii, ale súvisia s tým aj otázky národnej bezpečnosti, bezpečnosti európskych štátov a potreba hľadania spoločného európskeho prístupu, ktorý by neodstraňoval len následky, ale ktorý by sa venoval hlavne riešeniu príčin migrácie.“

Andrej Kiska víta iniciatívu chorvátskej prezidentky na energetické prepojenie severu Európy s juhom, spojenie Baltického mora s Jadranským morom. Spoločne zdôraznili potrebu diverzifikácie zdrojov, od ktorých sú obe krajiny závislé. Plánovaný terminál v chorvátskom Krku je jedným z dobrých projektov v Európe, ktorý môže pomôcť diverzifikácii, zdôraznil prezident Slovenskej republiky.

Prezident Kiska otvoril aj problematiku plánovaného plynovodu Nord Stream 2. Podľa neho sú vyhlásenia o čisto obchodnom zámere zlé a nešťastné: „Je základom Európskej únie, aby sa nikdy nestalo, že biznis a obchodné záujmy budú povýšené nad spoločné záujmy Európskej únie.“

V otázke rozširovania Európskej únie zastávajú Slovensko a Chorvátsko jednotný názor. Európskym krajinám, ktoré majú ambíciu a sú schopné naplniť podmienky vstupu, by sme mali umožniť tento krok spraviť, vyhlásil Kiska.

- Reklama -