Kaník (Demokrati Slovenska): Ekonomika Slovenska má problém. Prečo ľudia nechcú pracovať?

0
Ľudovít Kaník (Autor: SITA)

Stretáva sa s tým množstvo firiem vo všetkých odvetviach. Problémom dnes nie je vytvoriť pracovné miesto, ale obsadiť ho aspoň priemerne vhodným človekom.

Nároky firiem a personalistov pritom už dlhší čas viac a viac klesajú. Na mnohé pozície sú ochotní zobrať takmer hocikoho, však, čo potrebuje, ho naučia, len niekoho nájsť. Týka sa to naozaj všetkých. Výrobný sektor aj sektor služieb je dnes ohrozený akútnym nedostatkom zamestnancov ochotných pracovať.

Prečo je to tak? Prvá odpoveď, ktorá väčšinou mnohých napadne, je, že sú nízke mzdy. Nároky zamestnancov sú často omnoho vyššie, ako ekonomické možnosti zamestnávateľov. Zvlášť pri pozíciách z nižšou kvalifikáciou vo všetkých odvetviach a špeciálne oblasť služieb sa s tým stretáva veľmi často. Mzda, ktorú zamestnanec dostane na účet, alebo v hotovosti v týchto pozíciách nie je vysoká. To je pravda. A tak mnohí radšej nebudú pracovať a budú príveskom sociálneho systému, keďže to, čo cez rôzne dávky dostanú, sa príliš nelíši od mzdy, ktorú by zarobili prácou. Navyše môžu ako poberatelia sociálnych dávok využívať priestupkovú a exekučnú imunitu, na čo riadne zamestnaný človek nemá nárok. A to je druhý problém. Sociálny systém, ktorý nedostatočne podporuje pracujúcich a podporuje nepracovanie.

Viac sa dočítate v mojom novom komentári TU.

- Reklama -