KDH vyzýva premiéra Fica, aby sa ospravedlnil učiteľom a konal

0
KDH (Autor: KDH)

Pedagogickí, odborní i nepedagogickí zamestnanci dlhodobo opakovane upozorňujú na podfinancovanie v školstve, nedostatočné vybavenie škôl, zhoršené podmienky vo výchove a vzdelávaní. Už minister Čaplovič v predchádzajúcej Ficovej vláde dal vypracovať Správu o stave školstva, kde boli tieto problémy uvedené. Problémy sa však z roka na rok prehlbujú a neriešia. Preto sú učitelia opakovane v uliciach.

Tabuľky odmeňovania sú podhodnotené, povolanie učiteľa v porovnaní s ostatnými profesiami s vysokoškolským vzdelaním neatraktívne. Učitelia vedia, že kreditové príplatky majú končiť a platy im teda reálne môžu klesnúť o 6-12%.

Školstvo na Slovensku je v porovnaní s krajinami OECD podfinancované, žiaci v medzinárodných testovaniach v porovnaní s rovesníkmi z vyspelých krajín výrazne zaostávajú.

Vyzývame premiéra, aby sa ospravedlnil učiteľom a v spolupráci s ministrami financií a školstva pri ekonomickom raste krajiny realizoval opatrenia na zastavenie krízy v školstve, za ktorú je po desiatich rokoch vládnutia priamo zodpovedný.

- Reklama -