KDH navrhuje povinné vzdelávanie do 18 rokov

0
Miroslava Szitová (vpravo) a Miloš Moravčík (vľavo) v príhovore počas snemu KDH (Autor: SITA)

Opozičné Kresťanskodemokratické hnutie chce presadiť zmeny v povinnej školskej dochádzke. Po novom by malo byť vzdelávanie povinné do 18 rokov. Dôvodom je, že mladí, ktorí vo veku 16 rokov ukončia povinnú školskú dochádzku a nechodia ďalej do školy, sú neuplatniteľní na trhu práce.

“Táto skupina je neuplatniteľná na trhu práce, pretože reálne nemá možnosť získať žiadne zamestnanie, keďže nemá žiadnu zručnosť, ktorou by sa mohla živiť,” uviedla podpredsedníčka KDH Mirka Szitová. Podľa jej slov často takýto mladí končia v sociálnom systéme a sú dlhodobo nezamestnaní. Povinná školská dochádzka v súčasnosti trvá do dovŕšenia 16. roku.

Nielen teória

Kresťanskí demokrati preto žiadajú zmenu legislatívy pri povinnej školskej dochádzke. Po novom by mladí ľudia boli v systéme vzdelávania do 18 rokov. Čiže žiaci, ktorí sa ďalej nechcú vzdelávať teoreticky, by mali ešte dva roky možnosť absolvovať dvojročné vzdelávanie v učebných odboroch, prípadne v spolupráci so strednými školami, u certifikovaných zamestnávateľov a živnostníkov v regióne. Po ukončení takejto prípravy na povolanie budú podľa Szitovej ako dospelí oveľa lepšie pripravení na uplatnenie na trhu práce.

KDH zároveň spúšťa petíciu za zmenu legislatívy. Petíciou chce osloviť všetkých pedagógov na základných a stredných školách. Distribuovať ju bude aj medzi rodičov. Podpisy chcú mať vyzbierané do polroka, následne petíciu spolu s poslaneckým návrhom predložia do parlamentu.

- Reklama -