KDH k zastaveniu ratifikácie Istanbulského dohovoru

0
KDH (Autor: KDH)

Kresťanskí demokrati odsudzujú akékoľvek násilie, a násilie páchané na ženách, deťoch a senioroch považujeme za obzvlášť trestuhodné. Podporujeme organizácie, ktoré prakticky pomáhajú obetiam násilia a tiež také, ktoré sa podieľajú na prevencii násilia výchovou a vzdelávaním mladých ľudí k rešpektovaniu práv a ľudskej dôstojnosti každého človeka.

Členovia Kresťanskodemokratického hnutia sa rovnako do takýchto projektov aj aktívne zapájajú. Apelujeme na kompetentných, aby legislatívu v tejto oblasti sprísňovali a zároveň vytvárali aj predpoklady na to, aby sa tieto zákony dodržiavali a tieto skutočnosti neboli prehliadané.

KDH plne podporuje zmeny v oblasti ochrany proti násiliu, ktoré by prispeli k zvýšenej ochrane pred domácim násilím. Istanbulský dohovor je však pre nás neprijateľný preto, lebo popri ustanoveniach o ochrane pred násilím, ktoré existujúca slovenská legislatíva už obsahuje, sa pokúša do nášho právneho poriadku zaviesť kontroverznú definíciu rodu.

Zároveň Dohovor žiada zmluvné štáty o zavedenie „opatrení na účel podpory zmien v spoločenských a kultúrnych modeloch správania sa žien a mužov s cieľom odstrániť predsudky, zvyky, tradície a všetky ostatné zvyklosti, ktoré sú založené na … stereotypných rolách žien a mužov“ (čl. 12 ods. 1). Toto a ďalšie ustanovenia vytvárajú predpoklady, že rodová (gender) ideológia bude zavádzaná do spoločnosti, vzdelávacích programov čo považujeme za rizikové a ohrozujúce prirodzený vývin našich detí.

- Reklama -