KDH: Vláda mení svoj postoj ku Grécku

0
Miloš Moravčík, podpredseda KDH (Autor: SITA)

Bežní ľudia na Slovensku, si podľa KDH myslia, že to nebude mať na nich žiaden dopad. Je to preto, že vláda zmenila svoj postoj k pôžičke Grécku a našich občanov o tom neinformovala. Pred mesiacom premiér o pôžičke Grécku nechcel ani hovoriť a dnes ide náš minister financií do Bruselu dohadovať podmienky ďalšieho úveru zadĺženej krajine. Podpredseda KDH Miloš Moravčík preto vyzýva ministra financií, aby povedal ľuďom celú pravdu: „Hlavná otázka dnes nie je, či odpustíme staré dlhy Grécku, ale či požičiame ďalšie peniaze. Pre Slovákov nie je dôležité čo sľubujú grécki populisti, ale koľko peňazí im znovu požičiame a koľko záruk im poskytneme. Keď prestanú Gréci splácať svoje dlhy, tak doplatia na to aj Slováci.“ V Nemecku, Španielsku, Fínsku, ale aj v ďalších krajinách eurozóny o tom prebieha diskusia, na Slovensku sú však ľudia držaní v nevedomosti do poslednej chvíle.

Podľa Moravčíka by sme voči Grécku mali postupovať tak, ako banky postupujú voči ľuďom: „Keď majú problémy splácať, tak im úver neodpúšťajú ani nezvyšujú. Snažia sa dohodnúť reálnejší splátkový kalendár a radia im ako sa dostať z finančných problémov. V prípade zvyšovania celkového dlhu a záruk Slovenska voči Grécku hrozí, že naši ľudia prídu v budúcnosti o viac peňazí.“

Vláda by mala povedať ľuďom celú pravdu a mala by hľadať riešenie, vďaka ktorému nám Gréci vrátia súčasné dlhy a neohrozí to hodnotu a stabilitu našej meny – eura.

„Na európskej pôde je grécka téma prioritou.“ Začal svoj príhovor na tlačovej konferencii poslanec Európskeho parlamentu za KDH Ivan Štefanec. „Potrebujeme nepopulistické, účinné a užitočné riešenia pre ochranu našej meny a ekonomický rozvoj. Aj na Slovensku potrebujeme robiť opatrenia, ktoré európske inštitúcie odporúčajú Grécku.  Je to odštátnenie majetku, konsolidácia verejných financií a podpora malých podnikateľov.“ Podľa neho slovenská vláda posúva svoj cieľ vyrovnaného rozpočtu z roku 2017 na neurčito. V prípade malých podnikateľov sa neustále zvyšuje ich daňovo-odvodové zaťaženie a administratívne povinnosti. „Populizmus je cesta do slepej uličky, čo vidíme v Grécku i na Slovensku. Na populistické rozhodnutia doplácajú predovšetkým ľudia a preto v každej situácii presadzujeme reálne a zodpovedné rozhodnutia v ich prospech. Ekonomický rast sa neodvíja od sociálnych balíčkov, ale od poctivých a dlhodobých riešení,“ dodal Štefanec.

- Reklama -