KDH: Kardinál Duka sa stretol so županom Prešovského samosprávneho kraja Milanom Majerským

0
KDH (Autor: KDH)

Hlavné mesto Praha patrí medzi svetové metropoly, v ktorej žijú ľudia mnohých národov, národnosti, kultúr a náboženstva. Slovenskej menšine žijúcej v Prahe a obyvateľom hlásiacim sa ku katolíckemu vierovyznaniu v Prahe a okolí bola zriadená slovenská farnosť v roku 2008 vtedajším pražským arcibiskupom kardinálom Miloslavom Vlkom. Duchovným miestom, kde slováci v Prahe nachádzajú utočiste pre svoju dušu a svoj rodný jazyk, je v súčasnosti kostol svätého Jindřicha a Kunhuty na Jindřišskej ulici 30.

„Mesto Prešov je tretím najväčším mestom Slovenska a slováci v Prahe tvoria tretiu najväčšiu žijúcu menšinu,“ zdôraznil predseda Prešovského Samosprávneho kraja Milan Majerský. ,,Som presvedčený, že o slovensky hovoriacich ľudí v Českej republike je duchovne postarané a Slováci sa aktívne zapájajú do života nielen slovenskej farnosti no predovšetkým tam, kde bývajú a pracujú. Práve toto je povzbudením pre nás Čechov, ktorí sa v otázkach viery považujeme skor za neveriacich v Boha – hľadajúcich “, dodal kardinál Duka a podotkol že „Slováci prichádzajú do čiech a Prahy za prácou a často si tu založia svoje nové rodiny a Česká republika sa stáva ich druhým domovom. Je preto nutné, aby Cirkev venovala aj v otázke menšín dostatočnú pastoračnú pozornosť“.

Farnosť svätého Jindřicha a Kunhuty v Prahe je starobylou farnosťou. Okrem tej slovenskej sem patrí česká a maďarská farnosť. Administrátorom farnosti je dôstojný Zoltán Balga, kňaz Banskobystrickej diecézy.

„Dni Československej vzájomnosti“ sa konali v rámci osláv 100. výročia vzniku prvej ČSR. Posledný septembrový týždeň bol spoločným menovateľom programu, kde sa uskutočnili rôzne sprievodné kultúrne a duchovné podujatia. V stredu 26. septembra sa v pražskom kostole svätých Júdu a Tadeáša uskutočnil koncert Pražského komorného orchestra. Vo štvrtok 27. septembra popoludní bolo na programe svätováclavské putovanie Prahou, pražskými kostolmi a ulicami s významným duchovným artefaktom ,, Palladium země česke“. Ide o významný kovový reliéf Madony s dieťaťom, ktorý podľa legendy dostala svätá Ludmila pri krste od svätého Metoda. Po jej smrti toto ,, Palládium“ zdedil jej vnuk svätý Václav. Úvodná svätá omša začala v románskej bazilike svätého Juraja na Pražskom hrade, kde sú uložené ostatky – hrob svätej Ludmily. Pútnici sa podvečer zastavili na Václavskom námestí pod sochou svätého Václava, kde následovala krátka pobožnosť, ktorú viedol Dominik Kardinal Duka O.P. V závere zazneli hymny Českej a Slovenskej republiky a všetci prítomní dostali požehnanie s ,,Palládiom země české“.

Piatok 28. september patril liturgickej slávnosti sviatku svätého Václava na starobylom pútnickom mieste Stará Boleslav, kde za hojnej účasti biskiupov, kňazov a veriacich prebiehali svätováclavské slávnosti a slávnostná bohoslužba, ktorú celebroval olomoucky arcibiskup metropolita Ján Graubner a slávnostným kazateľom bol pražský arcibiskup metropolita a primas český Dominik Duka. Týždeň Československej vzájomnosti vyvrcholili v sobotu 29. septembra s duchovným odkazom dvoch Božích služobníkov a mučenníkov totalitnej doby kardinála Jozefa Berana a spišského biskupa Jána Vojtaššáka .

Slávnosť sa konala v slovenskej rímskokatolíckej farnosti v Prahe, kde dopoludnia slúžil slávnostnú pontifikálnu svätú omšu pražsky exarcha, biskup východnej gréckokatolíckej cirkvi Ľadislav Hučko. Na úvod sa zúčastneným prihovoril pražský arcibiskup metropolita Dominik kardinál Duka, ktorý má vrúcny vzťah k Slovákom a záleži mu na pastorácii a duchovnej službe našich rodákov nielen v Prahe, ale aj v celej Českej republike. S kardinálom Dukom prišiel prítomných pozdraviť aj vnuk českých pristahovalcov USA John George Vlazny, emeritný arcibiskup portlandskej arcidiecézy.

V kostole bola taktiež inštalovaná výstava venovana Prešovskému samosprávnemu kraju pod názvom „Prešovský kraj – kraj kultúrnych a duchovných pamiatok“.

V Slovenskom dome bolo podpisanie memorandum o spolupráci medzi Prešovským samosprávnym krajom a Svetovým združením slovákov v zahraničí. Predmetom memoranda je vzájomná spolupráca medzi Prešovským samosprávnym krajom a Svetovým združením Slovákov v zahraničí v oblasti udržania národného povedomia a kultúrnej, duchovnej a jazykovej identity u Slovákov žijúcich v zahraničí. Vzájomne sa podieľať na činnostiach smerujúcich k šíreniu dobrého mena Prešovského samosprávneho kraja a Slovenskej republiky doma i v zahraničí. Celé odpoludnie patrilo kultúrnemu podujatiu v Slovenskom dome v Prahe, prezentácii Prešovského samosprávneho kraja, tradičným ukážkam ľudových remeselníkov, rómskej gospelovej kapele F6 a ľudovej veselici doprevádzanej folklórnym súborom Makovica zo Svidníka .

Okrem iného záštitu nad týmto podujatím prevzal Slovensky dom v Prahe, Prešovský samosprávny kraj a slovenská rímskokatolícka farnosť v Prahe.

ZDROJ: TK KBS

- Reklama -