Ján Figeľ: Riešenie utečeneckej krízy by malo byť prvou témou schôdze parlamentu

0
Ján Figeľ, bývalý predseda KDH (Autor: SITA)

Kriticky poukazuje na príčiny exodu utečencov, ktorými sú vojenské konflikty na územiach Blízkeho východu a Afriky. Je však dôležité odlišovať utečencov z dôvodu prenasledovania a vojny od ekonomických migrantov, ktorých je dnes väčšina.

Podľa KDH je štát primárne zodpovedný za bezpečnosť svojich občanov, ale má zároveň prejaviť účinnú pomoc núdznym a prenasledovaným. KDH tiež odmieta prerozdeľovane ekonomických migrantov na základe povinných kvót. “Kvóty neriešia problém zlyhania migračnej a azylovej politiky niektorých štátov i systému schengenskej spolupráce,“ tvrdí Ján Figeľ, predseda Kresťanskodemokratického hnutia a podpredseda NR SR. V prípade ekonomických migrantov totiž kvóty negujú význam európskej azylovej politiky aj ciele samotných migrantov. Zároveň očakáva oveľa razantnejší boj a spoluprácu štátov a inštitúcií EÚ proti ilegálnej migrácii, pašovaniu ľudí a organizovanému zločinu.

“KDH opakovane doma, v zahraničí i na pôde Európskej únie konkrétnymi formami podporuje nevinne prenasledovaných a skutočne núdznych ľudí. Robíme tak osobitne vo vzťahu ku komunitám v Sýrii, kde máme rozvinutú spoluprácu na mimovládnej úrovni,” vysvetľuje Ján Figeľ. Spolu s predstaviteľmi cirkvi pozval a zorganizoval návštevu patriarchu Gregoria III. na Slovensku, ktorá sa uskutočnila v máji v Bratislave a v Prešove. Priniesla aktuálne a autentické svedectvo o postupnej genocíde kresťanov na Blízkom východe. Okrem toho veriaci a kresťanskí demokrati podporili zbierku finančnej pomoci, vďaka ktorej sa vyzbieralo viac než pol milióna eur pre komunity žijúce na území konfliktov. Ján Figeľ sa obráti na vládu s návrhom a so žiadosťou, aby územie Sýrie bolo zaradené medzi prioritné krajiny, ktorým je určená naša oficiálna medzinárodná rozvojová pomoc.

“Pomoc zameraná na kresťanov nie je diskrimináciou ostatných skupín, ale reakciou na cielené a systematické vyvražďovanie a genocídnu likvidáciu kresťanov na územiach obsadzovaných Islamským štátom. To nie je selektívna solidarita, ale pomoc v prvom rade tým, ktorí ju najviac potrebujú. Prijatie týchto utečencov má predpoklady pre úspešnú integráciu v slovenskej spoločnosti. Ako ukazujú skúsenosti mnohých krajín, kultúra a náboženstvo zohrávajú pri začleňovaní veľmi dôležitú úlohu,”upresňuje predseda kresťanských demokratov.

KDH zásadne odmieta populizmus a extrémizmus, ktorý rastie pri téme utečencov aj na Slovensku. Tieto názory môžu ovplyvniť priebeh a výsledky nielen slovenských parlamentných volieb, ale aj ďalší vývoj európskej integrácie. Ján Figeľ sa domnieva, že téma utečencov je ešte ťažším testom pre EÚ, než bola kríza spojená s eurom. “Situácia v Grécku potvrdzuje, že ak štát opakovane zlyháva ekonomicky a finančne, tak zlyháva aj bezpečnostne a právne. Sloboda a zjednotená Európa si vyžadujú zrelosť a zodpovednosť všetkých zúčastnených. Inak sa neudrží ani sloboda, ani európska integrácia,”domnieva sa Ján Figeľ.

Pozitívne je, že Slovensko nikdy v dejinách nemalo toľko možností pomáhať núdznym a toľko vplyvu vo svete, ako má dnes, hovorí Ján Figeľ a dodáva: “Všetko má byť robené na základe pomoci a v duchu ľudskosti. Súčasné storočie bude lepším ako storočie dvadsiate, ak v ňom bude viac ľudskosti a skutočnej solidarity. A to závisí aj od nás a od našej krajiny.“

Kresťanskí demokrati podporujú rôzne formy podpory najviac postihovanému obyvateľstvu na územiach konfliktov. “Pripravujeme projekty konkrétnej pomoci na občianskej úrovni v spolupráci s mimovládnymi organizáciami, zamerané hlavne na územia Iraku a Sýrie. Ale hlavnú zodpovednosť a kompetencie v oblasti migrácie a azylu majú štátne orgány, zvlášť vláda SR, ktorá je v rukách SMERu,” vysvetľuje Ján Figeľ.

Kresťanskodemokratické hnutie na základe rokovania svojho Predsedníctva žiada, aby sa riešením utečeneckej a migračnej krízy zaoberal parlament hneď v úvode najbližšej schôdze, ktorá sa začína 16. septembra. 

- Reklama -