Ivan (SaS): Registračné poplatky po novom – daň z prevodu vlastníctva motorového vozidla

0
Miroslav Ivan (Autor: SITA)

Na to, že tieto poplatky sú v skutočnosti daňami a nie poplatkami a že sú nespravodlivé, sme upozorňovali a navrhovali zmenu, aby boli rovnaké pre každé vozidlo. A to 33 EUR, pretože administratívne náklady sú rovnaké pri každom motorovom vozidle bez ohľadu na jeho výkon motora. Upozorňovali sme vládu tiež na to, že v súčasnosti platný zákon je v rozpore so zmluvou o fungovaní Európskej únie a že Európska komisia začala konanie voči SR, pretože sa uplatňujú rovnaké dane na nové a staré vozidlá. Čo je v rozpore s uvedenou zmluvou.

A to bol skutočný dôvod, prečo táto vláda konala a musela to meniť. Aj keď sa nám vláda snaží v dôvodovej správe nahovoriť niečo iné.

Nebola by to ale socialistická vláda Roberta Fica, ktorá berie všade, kde to ide, aby niečo kreatívne nevymyslela. Pretože príjmu z tejto „dane“ sa len tak nevzdá. A motoristi sú ten najľahší cieľ. Výnos, ktorý získava z týchto poplatkov ročne, je viac ako 30 mil EUR ročne. A to už je celkom dobrý koláč, ktorým sa dá „kúpiť“ celkom slušná skupina voličov. Či už financovaním rôznych nesystémových sociálnych balíkov, neudržateľných projektov v chudobných regiónoch, alebo stimulom pre vybratých.

A tak urobila fintu. O niečo málo zlacnila poplatky na nové vozidlá. Zato ale zaťažila poplatkami všetky ďalšie prihlásenia vozidiel v budúcnosti. A príjem do štátnej kasy ostáva približne bez zmeny. Sociálne inžinierstvo tejto vlády je naozaj famózne. Prikladám link na súčasný stav (tu) a to, čo vláda schválila (tu).

Namiesto registračného poplatku, ktorý má byť vo výške administratívnej záťaže za tento úkon, máme tu novú daň.

Daň z prevodu vlastníctva motorového vozidla

Fantázia, ktorou disponuje vláda Roberta Fica už nadobúda obludné rozmery a som naozaj zvedavý, čím ešte je schopná verejnosť prekvapiť. Akou daňou? Lebo prevod vlastníctva je “fantastický zdroj” daňových nápadov.

Zdaniť sa dá fakt všetko. A už len zo silnou dávkou cynizmu sa pýtam, čo budú títo sociálni inžinieri zdaňovať najbližšie…a napadá ma toaletný papier. Stačí aby sme ho zaťažili daňou z …no, povedzme z prepychu, aby som nebol vulgárny, napríklad. A bude ju platiť vo forme zrážky výrobca alebo dovozca. Aby to „akože“ nebol náhodou občan. Aj keď, ako vždy, bude.To by bolo peňazí na nové sociálne balíky. Toto je samozrejme žart. Ale pri tom, čo táto socialistická vláda koná, sa bohužiaľ moje slová môžu ľahko zmeniť na realitu.

Predpokladám, že tento vládny návrh príde na rokovanie NR SR v októbri tohto roka. Budeme celkom určite hlasovať proti takému návrhu. Ale zároveň budeme pripomínať bývalým „pravicovým“ politikom, ktorí sú dnes vo vládnej koalícii, ako hlasovali, keď Ficova vláda schvaľovala zákon o týchto poplatkoch v minulom volebnom období a zdvihla ich do nehoráznych súm.

- Reklama -