Hudec (TIP): Je možná aj spolupráca politikov a tretieho sektoru?

0
Zľava: Podpredsedovia strany TIP Martin Schwantzer, Ivana Augustinská, Jana Vološinová a predseda strany Tomáš Hudec (Autor: SITA)

Ten je zameraný na zvýšenie transparentnosti priebehu volieb možnosťou priameho monitorovana a kontroly činnosti okrskových volebných komisií (viac o projekte www.strana-tip.sk/tretinatretiemu). Vážim si a potešilo ma, že si mnohí takmer obratom našli čas nielen na prečítanie informácie o našom projekte, ale aj na napísanie odpovede. Veľká časť z nich veľmi slušne poďakovala a neprejavila záujem o využitie ponuky projektu.

Prekvapila ma však jedna z odpovedí, kde som medzi riadkami našiel vnímanie našej iniciatívy ako akejsi “z núdze cnosti”. Odpísal som naspäť a uznal, že našu ponuku spolupráce je možné interpretovať aj tak, že nemáme dostatok kapacít na pokrytie okrskových komisií. S autorkou odpovede som sa úplne zhodol aj v tom, že Slovensko potrebuje stabilné politické strany s dobre rozvinutým členstvom a vnútorným prostredím. Pripojil som aj ubezpečenie, že strana TIP sa k týmto úlohám stavia od svojho vzniku v roku 2013 veľmi zodpovedne. Aj vďaka tomu môžeme skonštatovať, že už v polovici decembra máme obsadenosť okrskových komisií približne na úrovni 95% a tento týždeň som len jedného dňa podpisoval 6000 delegačných hárkov. Na mieste potom môže byť otázka, prečo ponúkame tretinu miest a či sme pripravení tento náš sľub v prípade záujmu aj naplniť. Pravda je taká, že názov našej iniciatívy má aj symbolický charakter. Aby sme posilnili myšlienku ponuky pre tretí sektor, zvolili sme si tretinový pomer. Tým sme však nechceli povedať, že nevyhnutne chceme obsadiť až celú tretinu našich miest. Zmysel a význam vidíme v každej jednej využitej príležitosti pozrieť sa na prsty priebehu volieb tam, kde by vznikali akékoľvek pochybnosti. Čo i len v jednej okrskovej komisii.

Tretinu tretiemu sme spustili ešte minulý rok pred komunálnymi voľbami 2014 a ponuku umiestniť svojich zástupcov priamo do okrskových komisií vtedy využila len jedna z takmer 50-tich oslovených organizácií. Ak chceme aj dnes ostať realistami, musím priznať, že by bolo veľmi príjemným prekvapením, ak by sa odozva a záujem o miesta v okrskových komisiách blížil k ponúkanej tretine. Za našou ponukou spolupráce si v každom prípade pevne stojíme a máme nachystané procesy aj logistiku obsadzovania okrskových komisií tak, aby sme vedeli operatívne uspokojiť záujem zo strany tretieho sektoru v plnom rozsahu. A keďže súčasťou našej ponuky je možnosť vybrať si konkrétne okrsky, sme pripravení preobsadiť už aj delegované miesta.

Po voľbách sa pravidelne opakuje situácia, že mnohé mimovládne organizácie poukazujú na indície a podozrenia z nekalých praktík vo volebných komisiách. Práve to nás motivovalo k vytvoreniu tohto projektu a veríme, že sa nájdu organizácie, ktoré nebudú deň po voľbách ako sa hovorí plakať nad rozliatym mliekom a namiesto toho využijú možnosť zapojiť sa do tohto projektu. Získajú tak jedinečnú možnosť monitorovať a kontrolovať celý priebeh volieb priamo z pozície člena okrskovej komisie a byť tak napríklad účastní nielen pri odovzdávaní hlasov, ale aj pri procese ich sčítania, vypĺňania a distribúcie zápisníc. Na záver si len dovolím pripomenúť, že žiadnej z organizácií, ktoré by sa do projektu rozhodli zapojiť, nevznikajú voči strane TIP žiadne záväzky a otvorene dodávam, že ani strana TIP si voči nim nerobí žiadne iné očakávania ako je príspevok k zabezpečeniu vyššej transparentnosti volieb. Podobne ako tretí sektor pravidelne ponúka konkrétne odporúčania a riešenia politickým stranám pre dobro veci, vraciame im to späť. Aby bolo jasné, že pre dobro veci je snaha, ochota a záujem na oboch brehoch verejného priestoru. Lebo aj keď sa niekedy môže zdať, že stojíme na rôznych brehoch, všetci z tej rieky, ktorá ich aj tak spája ,musíme piť nakoniec tú istú vodu.

- Reklama -