Hudacký (KDH): Plyn – Ficov nástroj na kupovanie voličov

0
Ján Hudacký (Autor: KDH)

Rozhodnutie o znížení cien plynu a vrátky vo výške 6% pre domácnosti a malé podniky sú toho dôkazom. Kto zaplatí tento predvolebný účet vo výške viac ako 40 miliónov EUR to už pán premier veľmi nekonkretizoval. Odvoláva sa na dobré hospodárenie materskej spoločnosti SPP. Je pravda, že spoločnosť SPP v roku 2014 bola zisková, ale len vďaka výnosom z reorganizácie spoločnosti a samozrejme vďaka dividendám predovšetkým zo ziskovej tranzitnej spoločnosti Eustream.

Je viac ako isté, že vďaka plošnému zníženiu ceny a vrátkam, tržby SPP z predaja plynu teda opäť poklesnú a keďže štát v materskej spoločnosti SPP vlastní už 100%, tento predvolebný účet zaplatíme všetci.

Je zrejme, že ceny energií ovplyvňuje mnoho faktorov na energetickom trhu, predovšetkým cena samotnej energetickej komodity na medzinárodných burzách. Keďže situácia na medzinárodnom trhu s plynom je v súčasnosti priaznivá, predovšetkým vďaka stále klesajúcej cene ropy, ceny plynu od rôznych dodávateľov už mali klesajúcu tendenciu. Rozhodnutie vlády o plošnom znížení cien plynu je teda zjavnou účelovou manipuláciou verejnosti pred parlamentnými voľbami. Na druhej strane, ak tzv. sociálna vláda premiera Fica chcela znížiť ceny energií pre ekonomicky slabé skupiny obyvateľov, mala tri a pol roka na to, aby pripravila systémový program na ich podporu prostredníctvom zľavnených taríf za energie a nie deformovať energetický trh účelovými populistickými rozhodnutiami.

Ján Hudacký
Predseda výboru NRSR pre hospodárske záležitostí
Podpredseda KDH pre hospodárstvo a podnikanie

- Reklama -