Hrnko (SNS): Prezidentský úrad nie je cestovná kancelária!

0
Anton Hrnko (Autor: SNS)

Za celé obdobie výkonu funkcie sme ani v náznakoch nezaznamenali u Andreja Kisku, žeby sa snažil reprezentovať názory väčšiny slovenského obyvateľstva alebo žeby sme ho mohli nazvať slovenským prezidentom v tom zmysle, že sa usiluje o presadzovanie názorov príslušníkov slovenského národa a občanov Slovenskej republiky. Zväčša zaznamenávame iba samé prešľapy, ktoré sa hlboko dotýkajú cítenia a názorov väčšiny občanov SR.

Prezident sa programovo nezúčastňuje na podujatiach, ktoré sú spojené s našou národnou históriou, našimi národnými tradíciami, s naším národným bytím a ak, tak je jeho správanie nepochopiteľné a urážajúce city a názory väčšiny obyvateľov (oslavy SNP, karpatsko-duklianskej operácie, oslavy oslobodenia Bratislavy, neúčasť na národných oslavách v Nitre). Neprijal záštitu nad medzinárodnou súťažou pre žiakov a študentov základných a stredných škôl konanou na počesť Antona Bernoláka „Prečo mám rád slovenčiny, prečo mám rád Slovensko“, hoci v predchádzajúcich 19 ročníkoch to jeho predchodcovia urobili. V zahraničnej politike nevystupuje ako hovorca slovenských národných a štátnych záujmov, ale vystupuje v rozpore s cítením, myslením a záujmami väčšiny občanov SR. Jeho vyjadrenia na margo referenda v Gabčíkove nás veľmi prekvapili, lebo sú svedectvom a podceňovaní občana, ktorého názor ho vlastne ani nezaujíma.

Výkon funkcie prezidenta vyžaduje – ako každá iná verejná pozícia – obety, aj také, ktoré oberajú rodinu o spoločne strávený čas. Preto nás prekvapuje, že pán prezident svoj úrad zanedbáva s poukazom, že aj on sa potrebuje venovať svojej rodine. Ak chcel byť pán Andrej Kiska predovšetkým dobrý otec a manžel, nemal sa usilovať o pozíciu hlavy štátu. Verejná funkcia a tobôž funkcia prezidenta vyžaduje celého človeka. A keďže toto zatiaľ pán prezident nepochopil, vyzerá jeho ľudomilstvo ako póza a správanie sa ako dávno prekonané papalášstvo. Prezidentská kancelária nie je cestovná kancelária, vládna letka nie je súkromný taxík a pracovný čas prezidenta je 7 dní v týždni a 365 dní v roku. Čím skôr pán prezident tieto axiómy zoberie na vedomie, tým lepšie bude pre Slovenskú republiku i preňho osobne.

- Reklama -