Hrnko (SNS): Premenujme 19. september na Deň nezávislosti

0
Anton Hrnko (Autor: SNS)

Pripomíname však, že Slovenská národná rada vznikla niekoľko dní predtým , 16. septembra 1848 vo Viedni a tento deň by mal byť tiež zapísaný medzi pamätné dni Slovenskej republiky.

Vystúpenie SNR 19. septembra 1848 bolo pamätné najmä tým, že politickí reprezentanti slovenského národa na čele s Ľudovítom Štúrom na zhromaždení v Myjave po prvýkrát v histórii vyhlásili nezávislosť slovenského národa a jeho právo samostatne a podľa svojej vôle určovať si podmienky svojho vlastného života. Týmto dňom zároveň začal zápas slovenského národa za slobodu, demokraciu a vlastné sebaurčenie, teda za vlastnú suverenitu, ktorý bol zavŕšený až vytvorením suverénnej a samostatnej Slovenskej republiky 1. januára 1848.

Tento boj nebol ľahký a nezaobišiel sa bez ľudských a materiálnych obetí. Najmä mnohopočetné obete nás zaväzujú, aby sme so svojou suverenitou a nezávislosťou nezaobchádzali ľahkovážne. Aj v dnešnej kríze sa Slováci musia správať nezávisle a suverénne. Naše predchádzajúce generácie nebojovali za to, aby sa náš národ rozplynul v dôsledku sociálneho inžinierstva nejakých úradníkov v „ďalekom Bruseli“ v masách cudzorodých usadlíkov, ktorých niekto presvedčil, že v Nemecku lietajú pečene holuby rovno do úst a ktorých by niekto chcel rozdeliť po celej Európe.

SNS i v duchu vernosti odkazu našich predkov hovorí rozhodne nie! Podporíme všetky ústavné kroky, aby sa Slovensko nestalo objektom tvorby nejakého „nového poriadku“ bez európskych národov ako jeho základného stavebného prvku, a budeme dôsledne trvať na tom, aby sa dodržiaval čl. I Ústavy SR, že Slovenská republika je suverénny štát.

SNS by privítala, keby slovenský parlament i v súvislosti s tým, že slovenskú národnú suverenitu je treba a aj v budúcnosti bude treba sústavne potvrdzovať, premenoval 19. december na Pamätný deň slovenskej nezávislosti, resp. Deň nezávislosti a pamätný deň prvej SNR presunul na deň jej vzniku, t. j. 16. september. Zároveň pripomíname predsedovi NR SR, že deň 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra sa rýchlo blíži a žeby bolo zahodné v galérii významných slovenských osobností vo foyeri budovy NR SR konečne umiestniť aj bustu tohto nášho velikána.

- Reklama -