Hrnko (SNS): Dvadsaťšesť rokov od obnovenia Slovenskej národnej strany

0
Anton Hrnko (Autor: SNS)

V programovom vyhlásení okrem niektorých aktuálnych otázok sa deklarovala predovšetkým vôľa obnovovateľov strany nadviazať na programové východiská pôvodnej SNS a dosiahnuť definitívne vyriešenie štátoprávneho postavenia Slovenska. Programové vyhlásenie bolo odrazovým mostíkom na získavanie podpisov potrebných na registráciu, ktorá sa uskutočnila na ministerstve vnútra 8. marca 1990.

Slovenská národná strana sa hneď od svojho ustanovenia dostala do centra zápasu proti pokusom pod rúškom demokracie obnoviť český centralizmus vo vtedajšom spoločnom štáte Slovákov a Čechov. Bola v centre prvého politického stretu medzi Bratislavou a Prahou, ktorý vošiel do dejín pod názvom „Pomlčková vojna“. V tomto Čechmi a čechoslovákmi nesprávne nazvanom zápase (nešlo o pomlčku, ale o spojovník) nešlo o nič menej a nič viac ako o to, či Slovensko zostane samostatným subjektom a pánom svojho osudu, alebo sa stane bezmenným príveskom Prahy. Zápas skončil prijatím nového názvu spoločného štátu v podobe Česká a Slovenská Federatívna Republika, zhodou okolností (SNS nemala vtedy žiadne zastúpenie v parlamentoch) v podobe, ktorú navrhla SNS v svojom vyhlásení z 26. februára 1990.

„Pomlčková vojna“ bola prvým veľkým víťazstvom SNS. Ale nielen štátoprávne otázky boli osou politiky ustanovujúcej sa SNS. Strana vtedy oslovila slovenskú spoločnosť odporom proti likvidácií celých priemyselných odvetví SR, nesprávne nazvaných konverzia; zápasom za územnú integritu Slovenska, návrhmi na jazykový zákon a na vyhlásenie štátnej suverenity SR. V prvých slobodných voľbách od roku 1935 – sa v júni 1990 ziskom vyše 14% hlasov stala tretím najsilnejším politickým subjektom na Slovensku. Jej program samostatného a suverénneho Slovenska sa uskutočnil za pomoci iných strán 1. januára 1993. Treba však uviesť, že zo strán zakladajúcich slovenskú samostatnosť v rokoch 1990–1992 politické turbulencie uplynulých rokov prežila ako jediná.

Dnešná SNS sa hrdo hlási ako k odkazu pôvodnej paulínyovsko-rázusovskej SNS, tak i k svojmu pozitívnemu prínosu pri formovaní slovenskej národnej a štátnej suverenity. V dnešnej dobe nám ide najmä o naplnenie pojmu samostatnosti a suverenity, aby každý občan mohol SR vnímať ako svoju skutočnú vlasť. Minulé vlády, žiaľ, niekedy aj za spoluúčasti predstaviteľov SNS, nenaplnili všetky očakávania spojené so samostatnosťou. Celé oblasti štátneho „stroja“ nefungujú tak, ako by mali – zdravotníctvo, školstvo, súdnictvo; nedostatky sú v organizovaní vnútornej a vonkajšej bezpečnosti štátu, v zanedbávaní kultúry, poľnohospodárstva a dediny, preferujú sa zahraniční investori pred domácimi, rozpredalo sa naše rodinné striebro atď. Obnovená SNS sa hlási so svojím programom zmeny o priazeň voliča. V rozhodujúcich momentoch národnej histórie jej predstavitelia vždy so cťou zastali svoje miesto.

Dnes sa Slovensko opäť nachádza na križovatke svojho bytia. Potrebuje hrdú, odbornú, ale aj slušnú politiku. Tu ponúkame slovenskému voličovi a veríme, že tak ako nám dal dôveru po obnovení strany roku 1990, tak nám ju dá aj dnes, aby mal kto Slovensko chrániť v turbulentných časoch dneška.

- Reklama -