Hrnko (SNS): Dom slovenských spisovateľov si zaslúži záchranu!

0
Anton Hrnko (Autor: SNS)

Ide o ďalší krok uvedenej spoločnosti, ktorým vytvára nátlak na vedenie Spolku slovenských spisovateľov, aby kapitulovalo pred jej nárokmi na zmocnenie sa celej budovy, ktorej polovicu spolok stále vlastní.

Po zatiaľ úspešnej likvidácii Parku kultúry a oddychu ide v Bratislave o ďalší útok na inštitúciu, ktorá je hlboko spojená so slovenskými národnými a kultúrnymi dejinami. V Klube slovenských spisovateľov sa odohralo mnoho významných stretnutí a podujatí, ktoré sa hlboko vryli do slovenskej národnej kultúry. Už to samotné by malo byť podnetom pre štátne inštitúcie, aby sa postavili na obranu záujmov slovenskej národnej kultúry pred nenažratými „developmermi“ a neponechali spisovateľov obrnených len svojou pravdou napospas osudu. SNS prekvapil alibistický postoj ministra kultúry M. Maďariča, ktorý si ako povestný Pilát umýva v tejto záležitosti ruky a odkazuje ich, aby sa obrátili na ďalšiu inštitúciu, ktorá je zoči-voči týmto skupinám rovnako bezmocná ako spisovatelia.

Prekvapil, ale na druhej strane je v línii politiky pána ministra. Rovnaký pilátovský postoj zaujal aj v prípade vývozu busty pápeža Pavla VI. od G. L. Berniniho, ktorým Slovensko prišlo o jeden z mále svetových kultúrnych pokladov nachádzajúcich sa na našom území. Podanie trestného oznámenia v tejto otázke je podľa SNS málo. Od ministra by sa očakával mužnejší postoj. Ale ako sa zdá, minister Maďarič na prevzatie osobnej zodpovednosti za kultúrnu katastrofu, ktorú spôsobili jeho ľudia, asi ešte nedorástol.

SNS vyzýva vládu SR, ministerstvo kultúry, celú kultúrnu verejnosť vrátane predstaviteľov politických strán, aby nenechali slovenských spisovateľov v pozícii „samého vojaka v poli“ a zaangažovali s v prospech zachovania jednej z posledných ikon slovenskej kultúrnosti a kultúrnej histórie v Bratislave. Nenechajme bezohľadným a nekultúrnym finančným žralokom zožrať miesta, na ktorých sa odohrávali slovenské dejiny.

- Reklama -