Hrnko (SNS): Čo sa deje na archeologických náleziskách?

0
Anton Hrnko (Autor: SNS)

Podľa informácií, dostupných vedeniu Slovenskej národnej strany od renomovaných archeológov, táto firma vyhráva väčšinu štátnych zákaziek i zákaziek štátnych firiem na archeologický výskum, aj keď ho často vykonáva za vyššiu cenu ako štátom zriadené archeologické pracoviská.

Nechce sa nám veriť, žeby za takýmto prístupom mohla byť korupcia, keďže od štátnej firmy je ťažko získať províziu. Keďže oblasť Nitry je kolískou slovenského národa, kde bolo centrum nášho prvého samostatného štátu (Nitrianske kniežatstvo), očakávali by sme, že archeologický výskum tohto miesta dostane na to najkompetentnejšie slovenské pracovisko, ktoré v tomto meste aj sídli. Na naše prekvapenie sa tak nestalo.

Môžeme len špekulovať, či neštátne firmy vykonávajú archeologický výskum ústretovejšie k investorovi alebo je za tým niečo iné. Tým iným by mohlo byť aj kupčenie s archeologickými nálezmi, čo by bol ten najhorší scenár. Znamenal by, že prípad „Bernini“ by nemusel byť ojedinelý.

Slovenská národná strana nechce nikoho neoprávnene obviňovať, avšak podľa našich informácií nie je s výskumami, vykonávanými súkromnými archeologickými výskumnými pracoviskami, všetko „kóšer“. Podľa § 40, ods. 5 zákona č. 49/2002 Z. z. archeologický nález patrí štátu a môže byť v správe štátnych archeologických pracovísk, určených múzeí alebo Pamiatkového úradu. Mnohí archeológovia sa však sťažujú, že od súkromných spoločností, vykonávajúcich archeologické výskumy, vydanie archeologických nálezov nikto nevyžaduje! Údajne nikto nevie, čo sa s nimi deje.

Vyzývame ministra kultúry M. Maďariča, aby preveril, ako to je v skutočnosti s archeologickými nálezmi, objavenými súkromnými spoločnosťami, čo sa s nimi deje a či sú v zmysle zákona uložené tam, kde uložené majú byť. Slovensko patrí k archeologicky bohatým krajinám, ale to neznamená, že môžeme byť ľahostajní k tomu, ako sa s naším kultúrnym bohatstvom nakladá. Zvlášť, ak ide o bohatstvo súvisiace s našimi najranejšími národnými dejinami.

- Reklama -