Hrnko (SNS): Budeme bezpečnejší?

0
Anton Hrnko (Autor: SNS)

Preto nás nikto nemôže obviňovať, žeby nám bezpečnosť občanov Slovenskej republiky neležala na srdci. Nemôžeme sa však zbaviť dojmu, že prijatie aktuálneho protiteroristického balíčka zákonov je zo strany vlády viac predvolebnou pózou, viac snahou o väčšiu kontrolu občana a dohľad „veľkého brata“ nad ním než skutočne pôsobiť preventívne proti možnému terorizmu.

Na Slovensku existovalo posilnené protiteroristické zákonodarstvo už od známeho útoku na newyorské mrakodrapy roku 2001. Okrem toho bola vypracovaná koncepcia boja proti terorizmu, ktorá podrobne určuje miesto a úlohu jednotlivých štátnych orgánov (niektorých aj na to účelovo zriadených) v boji proti tomuto modernému „moru“. Pri navrhovaní nových zákonných opatrení by sa žiadalo minimálne vyhodnotiť, ako existujúca legislatíva a z nej vyplývajúce opatrenia fungujú v praxi.

To sa však nestalo. Rovnako v čase, keď na Slovensku nebol zaznamenaný žiaden teroristický čin, nebol zatknutý žiaden terorista a podľa vyjadrení zodpovedných orgánov ani neboli zaznamenané žiadne indície, žeby sa také niečo mohlo stať, sa nám zdá nie príliš náležité meniť Ústavu spôsobom, ako sa to stalo. Politici a poslanci by mali mať väčšiu úctu k základnému zákonu štátu a nerobiť z neho trhací kalendár.

To, či a ako poslúži nová legislatíva svojmu cieľu, uvidíme v nasledujúcom období. Občanovi treba len dúfať, že nové právomoci, ktoré získajú štátne orgány, nebudú zneužité proti nemu. Slovenská národná strana je presvedčená, že žiadne zákonné normy neprinesú úspech tam, kde chýba vôľa konať, kde chýbajú aj v dôsledku nezmyselných politických opatrení kvalifikovaní ľudia a kde pri akvizíciách záleží viac na tom, čo chce „priateľ“ predať, ako to, čo daný orgán potrebuje.

V budovaní kvalifikovaných bezpečnostných síl, v ich vybavovaní najmodernejšou technikou, v ich depolitizácii vidí SNS spôsob, ako účinne bojovať nielen proti terorizmu. A týmto smerom aj zameria svoju politiku do budúcnosti.

- Reklama -