Hrnčiar (SIEť): Ťažba bentonitu v Kremnických vrchoch sa stala neúnosnou

0
Andrej Hrnčiar (Autor: Martin.sk)

Obvodný banský úrad v Banskej Bystrici naráža svojimi rozhodnutiami na čoraz väčší odpor verejnosti. Projekt ťažby bentonitu vyprovokoval v kremnickom regióne vznik ďalšieho občianskeho združenia – Kremnické vrchy pre život. “Aktuálne zámery neprimerane veľkého rozšírenia ťažby sú už pre krajinu a ľudí neúnosné. Rozsiahla povrchová ťažba prináša všade na svete okrem iného znehodnotenie pozemkov a nehnuteľností“, skonštatoval predseda OZ Kremnické vrchy pre život Ľubomír Nemčok.

Desaťročný neúnavný boj

Ľudia v kremnickom regióne bojujú s ťažobnými spoločnosťami už takmer 10 rokov. Predseda prvého OZ Kremnica nad zlato Luboš Kurthy informoval, že v júli vyhovel Krajský súd žalobe tohto združenia a pozastavil účinnosť sporného rozhodnutia Obvodného banského úradu o hlbinnej ťažbe. “Nevyhrali sme ešte vojnu, ale bitku áno a verím, že zlato sa už v Kremnici ťažiť nebude. Je neuveriteľné, že hlavným protivníkom občanov všade na Slovensku v skutočnosti nie sú tzv. ťažobné spoločnosti, ale banské úrady, ktoré pred vôľou verejnosti a občanov a samospráv aktivisticky uprednostňujú záujmy často bezvýznamných schránkových spoločností. A to aj za cenu porušovania zákonnosti. Na druhej strane Obvodný banský úrad v Banskej Bystrici svojou činnosťou nechtiac prispieva k upevneniu občianskej súdržnosti v celom kremnickom regióne“, povedal Kurthy.

Pokuta pre starostu

Flagrantným porušením zákona bola podľa neho aj snaha ťažobnej spoločnosti o ďalšie ťažobné územia. “Schvaľovací proces nerešpektoval zamietavé stanoviská samospráv a v prípade Bartošovej Lehôtky dokonca verejnosť nedostala možnosť vyjadriť sa“, skonštatoval Kurthy. Starostovi Ľubomírovi Bielikovi dokonca zastupiteľstvo udelilo pokutu 15 tisíc eur.

Schránkové firmy opäť na scéne

Primátor Martina a podpredseda Siete Andreja Hrnčiara si myslí, že aj v tomto prípade ide o spojenie schránkových firiem a niektorých štátnych úradníkov. “Na tomto a mnohých iných prípadoch vidíme, že ak by boli schránkové firmy vylúčené z verejného priestoru a politici, resp. nimi nominovaní úradníci by boli zodpovední za svoje rozhodnutia, nič takéto by sa tu nemohlo stať“, vyhlásil Hrnčiar. Ako dodal, vláda jednej strany už pod tlakom verejnosti musela skorigovať viacero svojich “kšeftov” a verí, že sa podarí zastaviť aj tento. “Aj u nás v Martine sa ukázalo, že keď sa proti takýmto špekulantom spojíme a povieme nahlas svoj názor, majú to oveľa ťažšie,” uzavrel primátor Martina.

- Reklama -