Hrbáň (SNS): Podpora športu – výzva pre skvalitňovanie života

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Z hľadiska požiadaviek i rozmáhajúcich sa sociálno-patologických javov (drogy, nelátkové závislosti) zostáva oblasť športu aktuálnou otázkou a výzvou. A preto chcem svojim príspevkom osloviť nielen okruh nadšencov, ale i kompetentných, spoluzodpovedných predovšetkým za harmonický rast našich ratolestí. Zabúdať nemožno ani na ľudí v produktívnom a vyššom veku, ak si chcú udržať vitalitu a sviežosť po celý život.

Zvlášť v hektickej nespokojnosti a pretechnizovanej dobe nemožno odignorovať závery výskumných bádaní. Vyplýva z nich nespochybniteľný fakt – pribúda civilizačných ochorení. Týmto konštatovaním sa donedávna vcelku priaznivý zdravotný stav obyvateľstva, vrátane detí, evidentne mení na neuspokojivý. Niet divu, veď aktuálny životný štýl predstavuje neúmerné pracovné i školské zaťaženie, náramné tempo a následne likvidačný stres. Najmarkantnejším problémom je nekontrolovaný konzum, absencia pohybu a športových aktivít pre desiatky premárnených hodín pri televíznej obrazovke, za počítačom, a s tým súvisiaca už takmer závislosť na Internete, facebooku a iných sociálnych sieťach.

Ako bývalý aktívny športovec–hádzanár, zastávam názor, že je treba neodkladne podporiť túto sféru, finančne vo väčšej miere, než ako to bolo doteraz a obnoviť systém, roky fungujúci. Ten totiž akcentoval starostlivosť a výchovu už tých najmladších detí, s dôrazom na ich pohybové zručnosti a neskôr, v staršom veku na osvojovanie si techník a pravidiel niektorej zo športových disciplín, v duchu taktiky fair-play. Je viac než pravdepodobné, že s talentom, v optimálnych podmienkach a pod dohľadom kvalitných trénerov vyrastie z ich zverencov nejeden špičkový športovec, reprezentujúci seba, klub i naše krásne Slovensko.

(Autor je člen SNS Košice IV.)

- Reklama -