Hraško (OĽaNO): Za spor starý 20 rokov budú trpieť nielen Martinčania, ale aj celý región

0
Zľava: Poslanci za stranu OĽaNO Igor Hraško a Ján Mičovský (Autor: SITA)

Hraška trápi, že za spor starý 20 rokov v kauze Lyžiarskeho strediska Martinské hole, a. s., ktorý podľa rozsudku Najvyššieho súdu z 26. februára musí zaplatiť 8,4 milióna eur, bude trpieť nielen mesto Martin, ale aj celý región.

„Situáciu sledujem s ťažkým srdcom, pretože som v tomto meste vyrástol a na Turci chcem prežiť zvyšok života. Aj preto ma veľmi zaujíma, kto vlastne v tejto veci ponesie zodpovednosť. A chcem, aby ju niekto naozaj niesol, pretože v tomto prípade ide opäť o milióny eur z vreciek občanov. A ak by aj pomohla vláda – za toto predsa nesmú zaplatiť ľudia z celého Slovenska, nemôžeme sa skladať na biznis súkromnej osobe. Nehovoriac o tom, že z tohto biznisu budú – zdá sa – zahojení mnohí účastníci príbehu…“ poznamelal I. Hraško.

Ochrana vody a majetku mesta by mala byť zabezpečená v súčinnosti s vládou. Hraška mrzí, že sa zo situácie pred voľbami začína vytĺkať politický kapitál. Občania z každého regiónu Slovenska si zaslúžia pomoc a podporu vlády, no na druhej strane situácia si vyžaduje miesto politikárčenia systematické riešenia.

Primátor Martina sa po vynesení rozsudku obrátil na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, ktorý našťastie podal voči rozsudku mimoriadne dovolanie a mesto Martin požiadalo o odklad vykonateľnosti. Uznesenie o odklade vykonateľnosti vydal senát Najvyššieho súdu SR 19. júna. Súčasný vlastník pohľadávky Peter Kubík však už podal návrh na začatie exekúcie, podľa ktorej by mesto mohlo stratiť väčšinu vo vodárenskej spoločnosti a desiatky obcí Turca by nenávratne stratili peniaze vložené do vodárni. „Prekvapuje ma však, že práve predstavitelia strany Sieť, ktorí všade v masívnej kampani hovoria o potrebe zavedení hmotnej zodpovednosti za škody spôsobené pri výkone verejnej funkcie, nepožadujú po vláde Róberta Fica prijatie tohto opatrenia. Práve to by dlhodobo zabránilo tomu, aby napríklad predstavitelia miest a obcí žiadali vládu o uhradenie za chyby, ktoré oni sami prípadne ich predchodcovia spôsobili,” hovorí Igor Hraško a pripomína, že je nespravodlivé voči ostatným obyvateľom na Slovensku platiť za chyby.

- Reklama -