Hraško (OĽaNO): Smerácki prisluhovači

0
Zľava: Poslanci za stranu OĽaNO Igor Hraško a Ján Mičovský (Autor: SITA)

Po razii vo firme regionPRESS s.r.o. sa rozbehla kampaň na očiernenie Igora Matoviča. V prvom rade mnohí tvrdia, že je to jeho „rodinný podnik“. Asi ľahkou neinformovanosťou im uniklo, že samotný Igor Matovič verejne a opakovane deklaroval, že je to rodinná firma, na ktorú je hrdý. Ťažko je preto pochopiť tých, ktorí tvrdia, že to Matovič skrýva, zahmlieva alebo vyhovára sa.

Aký zákon u nás v tomto ohľade platí? Ústavný zákon č. 357/2004 Z.z. o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov v znení ústavného zákona č. 545/2005 Z.z., kde sa okrme iného píše v Čl.5 ods. 2 nasledovné:

„(2) Verejný funkcionár nesmie byť štatutárnym orgánom alebo členom štatutárneho orgánu, členom riadiaceho, kontrolného alebo dozorného orgánu právnickej osoby, ktorá bola zriadená na výkon podnikateľskej činnosti, okrem valného zhromaždenia a členskej schôdze. Verejný funkcionár nesmie podnikať; to sa nevzťahuje na výkon povolania, ktoré môže vykonávať len fyzická osoba za zákonom ustanovených podmienok.“

Z tohto článku jasne vyplýva povinnosť pred vstupom do funkcie aj v NR SR previesť svoju firmu na nejakú inú osobu. Chcel by som vidieť všetkých tých kecálkov, ktorí ohovárajú Igora Matoviča, že má stále vplyv v „rodinnej firme“, či by previedli svoju firmu na cudziu osobu, prípade ju niekomu predali. To by urobil len úplný hlupák! V politike nemá nikto zaručené, že po ďalších voľbách v nejakej funkcii ostane, preto si vybudovanú firmu môže prevziať späť. Ale toto akoby niekomu nedochádzalo, alebo chcú, aby to takto videné nebolo. Skôr pripúšťam druhú alternatívu. Lebo 100 krát vyslovená lož sa môže stať pravdou.

Navyše, ako radový zamestnanec môže figurovať úplne legálne, takže môže robiť aj obchodného zástupcu, ak to bude stíhať. Preto sa opäť čudujem oponentom, že vytýkajú Igorovi, ako mohol jednať s Procházkom o nejakých platbách za inzerciu. Procházka by určite nešiel za Igorovou manželkou, s ktorou sa asi tak osobne nepoznal. Okrem toho, všetko podpisuje v konečnom dôsledku štatutár, nie Igor. Niekto však za každú cenu potrebuje vylamovať otvorené dvere a prichádzať s hlúpymi postrehmi, že Matovič niečo ututlal. Táto kampaň má však vskutku jednoduché pozadie. Matovič efektívne stúpa na otlaky tejto vládnej svorke, ktorá tu okráda slovenských občanov už niekoľko rokov. A pokiaľ by sa dostal do vlády, reálne by hrozili trestné stíhania, reálne by hrozilo neprihrávanie zákaziek vyvoleným, hrozilo by zastavenie rozkrádania eurofondov. Všetci paraziti, ktorí ryžujú na systéme, jednoducho potrebujú očierniť Matoviča za každú cenu, snoria ako psy a pátrajú po každej drobnosti, aby ho mohli pošpiniť.

Tiež ma silno zaujalo rôznymi anonymami šírené tvrdenie, že vraj o financiách za voľby si rozhodujú štyria pôvodní členovia a zakladatelia hnutia. Je to hrubá lož. Rozhodujeme kolektívne ako poslanecký klub, každá iniciatíva prechádza riadnym rokovaním a hlasovaním. Vrátane otázok financovania aktivít. Napriek tomu, že Igor Matovič je autorita a líder, vždy si dokázal vypočuť konštruktívne názory a dohodnúť sa na najlepšom riešení. Navyše, brainstorming je u nás osvedčená metóda, ktorou dospejeme k najlepším výsledkom a hlavne spoločne a argumentačne podloženým. Keby sme vo vedení štátu mali aspoň 100 takých ľudí ako je Matovič, Slovensko je dnes omnoho ďalej. Nebolo by toľko sociálnych samovrážd, nemuseli by sa kupovať voliči sociálnymi balíčkami, nemuselo by sa žobrať o minimálnu mzdu, nemuseli by sme sa báť o negatívny demografický vývoj, nebolo by toľko duševne nevyrovnaných ľudí. Rovnako dám ruku do ohňa za svojich ďalších kolegov a som veľmi hrdý, že s nimi môžem spolupracovať.

Posledná vec, ktorú živia médiá, najmä však PLUS 7 dní v najnovšom tlačenom vydaní, je predstava, že Matovičova rodinná firma regionPRESS dáva veľké zľavy, čím vlastne okráda štát a teda aj občanov, lebo neplatí dane z plnej sumy, ktorú by inak politická strana či hnutie zaplatilo za inzerciu. Čudujem sa redaktorke, že na túto rétoriku vôbec pristúpila. Pretože podľa nej všetky médiá, ktoré dávajú akékoľvek zľavy vlastne okrádajú štát na daniach. A to vlastne okrádajú objednávatelia reklamy či inzercie. Takže každý slovenský podnikateľ, ktorý sa snaží v tomto marazme vybaviť si cez jednanie zľavu a tým pádom zefektívniť vynakladanie financií firmy na propagáciu svojej činnosti či výsledkov produkcie, je vlastne podľa redaktorky zlodej, a mala by proti nemu zasiahnuť minimálne NAKA. Ale pozor, to nie je všetko, pretože takých, ktorí si vybavujú zľavu a zvyčajne ju aj dostanú, je oveľa viac. V podstate je to celý TRETÍ SEKTOR – teda mimovládne organizácie, občianske združenia, nadácie, ale aj športové kluby, najmä tie, kde športujú deti. Teda všetci tí, ktorí nezarábajú tým, že niečo robia vo svojom voľnom čase. Všetci títo sú tiež podľa redaktorky zlodeji, lebo okrádajú ostatných občanov tým, že si vybavia zľavu, z ktorej mohlo médium zaplatiť štátu daň. Takže občianske združenie, ktoré dostane dotáciu zo štátu na svoj projekt musí podstatnú časť financií dať v prvom rade na reklamu, inak okráda štát na daniach, ktorý mu tieto financie poskytol. Nie je to trochu zvrátené myslenie? Takto ale podľa článku zrejme myslí redaktorka, ale o fúz to nedomyslela.

Žiaľ, väčšina ľudí, keď si prečíta takto tendenčne napísaný článok, tak si povie,“… tak ten Matovič je ale zlodej a to kričí na vládu, že vraj oni rozkrádajú a on je vlastne tiež taký istý.“ Toto je humus prisluhovačných médií, či kúpených redaktorov. Nehanbia sa takto klamať? Ako sa ráno pozerajú do zrkadla? Či im to je jedno, lebo prácu potrebujú aj oni, ale nevedia sa postaviť zlu? Za akú cenu? Za odhodenie ich charakteru? Toto je systém, ktorý napomáha zlu!

- Reklama -