Gröhling (SaS): Zmeny v školstve potrebujú hlavne jasnú podporu ministra, márne čakáme na jeho názor

0
Branislav Gröhling (SaS) (Autor: archív B.G.)

„Minister Plavčan vyhlásil, že aby naplnil jeho ciele, bude potrebných viac finančných prostriedkov, ako aj podpora prezidenta, vlády, politických strán, rodičov a odbornej verejnosti. Táto podpora tu už dávno je a netreba k nej vyzývať. Naopak, z vlastnej skúsenosti na slovenských školách môžem ministrovi odkázať, že rodičia sú pripravení podporiť akýkoľvek dobrý návrh na zlepšenie vzdelávania a na to, aby ich deti našli uplatnenie,“ povedal Gröhling.

Podľa poslanca učitelia tiež radi podporia nápady na zlepšenie školstva a zvýšenie jeho financovania. „My v SaS podporíme každý rozumný nápad na zlepšenie, najprv však musí nejaký konkrétny prísť. To sa týka aj predkladaných opozičných návrhov,“ reaguje Gröhling s tým, že o riešeniach sa stále len rozpráva a treba ich konečne začať realizovať.

„Už deväť mesiacov všetci márne čakáme na pána ministra, aby jasne pomenoval, čo a ako chce zrealizovať a aby povedal, že sa bude všemožne usilovať získať financie na najväčšiu reformu za posledných 25 rokov. Takýto signál však navonok ešte nevyslal,“ dopĺňa poslanec.

Gröhling oceňuje, že v prezidentskom paláci sa dnes hovorilo aj o kvalite a o hodnote za peniaze, bohužiaľ, nie ústami ministra školstva, ale samotného prezidenta. Hodnota za peniaze podľa Gröhlinga neznamená len riešiť cenu sifónov či telocviční, ale to, akú kvalitu vzdelania školy prinášajú.

„Potrebujeme hodnotiť kvalitu škôl podľa správne nastavených kritérií a tam, kde vidíme dobré výsledky, školy podporiť a napríklad aj finančne motivovať. Namiesto kritiky zasa navrhujme riešenia na zlepšenia. Bez hodnotenia kvality škôl a spätnej väzby pre školy sa ďalej jednoducho nepohneme,“ uzatvára liberál.

- Reklama -