Gröhling (SaS): Výsledky Monitoru slovenského školstva sú hanbou vlády

0
Branislav Gröhling (SaS) (Autor: archív B.G.)

Publikácia Európskej komisie vymenúva množstvo nedostatkov slovenského školstva. Kritizuje veľké regionálne rozdiely vo výsledkoch žiakov, nízke investície do školstva, slabé platy učiteľov, vplyv sociálneho prostredia na vzdelanie žiaka, ale aj na nedostatočnú výučbu občianskej výchovy.

„Viaceré sledované údaje sa každým rokom zhoršujú a ukazujú, že za posledných vlád školstvo na Slovensku zažíva iba úpadok,“ hovorí B. Gröhling.

Podľa jeho slov v testoch PISA stúpol podiel žiakov, ktorí majú nedostatočnú úroveň vo všetkých troch sledovaných oblastiach – v matematickej, prírodovednej aj čitateľskej gramotnosti. Na Slovensku tiež stúpol počet mladých ľudí, ktorí predčasne ukončili školskú dochádzku zo 6,7 % na 9,3 %. „Slovensko má za cieľ tento podiel znížiť na 6 %, ale namiesto toho už dlhé roky stúpa,“ poznamenal tímlíder SaS pre školstvo. 

Monitor viackrát upozorňuje na zlé riadenie zo strany vlády. „Vláda rada hovorí, že keď sa ekonomike darí, majú to pocítiť aj ľudia. Ale ľudia to necítia a ani školstvo. Tento paradox si všimla aj EÚ v samotnom Monitore,“ tvrdí opozičný poslanec. Publikácia upozorňuje na neefektívnu administratívu v rezorte školstva, na komplikované financovanie a aj na to, že na Slovensku stále nevidieť výsledky využívania eurofondov.

„Zanedbávanie a ignorovanie slovenského školstva poslednými vládami je už vidieť aj zo zahraničia. Je to zahanbujúce. Do volieb však neočakávam žiadne zásadné zmeny, ktoré by vzdelávanie posunuli dopredu. SNS, ktorá ovláda rezort školstva, nemá okrem rozkradnutia eurofondov žiadnu víziu. Budú to ďalšie premárnené roky,“ zakončil poslanec SaS Branislav Gröhling.

- Reklama -