Gröhling (SaS): Náplasť na slovenské školstvo: 41-tisíc eur pre 4 ľudí?

0
Branislav Gröhling (SaS) (Autor: archív B.G.)

Rezort školstva pokračuje v programe, ktorý zaplatí Slovákom štúdium na univerzite v zahraničí, ak sa zaviažu po skončení štúdia robiť vo verejnej správe. Ide o Grantový program pre posilnenie analýz verejnej správy. Minulý rok toto štipendium dostali 4 ľudia (s rozpočtom 67 000 eur), rok predtým 3 (rozpočet 84 000 eur).

Tento rok je naň vyčlenených 41 000 eur a vzhľadom na rozpočty minulých rokov, môžeme predpokladať, že štipendistov nebude viac než 4. Je to iste šľachetné gesto a aj motivácia pre vybraných ľudí (zároveň je ich povinnosťou vrátiť sa a pracovať vo verejnej správe, inak musia štipendium vrátiť). Ale medzičasom, čo sme pomohli týmto dokopy 7 ľuďom, nám zo Slovenska odišli tisíce študentov do zahraničia, ktorí grant nedostali. A tí často ani nevidia motiváciu sa vrátiť.

Nevravím, že ak pomôžeme jednému človeku, máme pomáhať všetkým. To je nezmysel. Nevravím ani, že máme grantový program rušiť. Ide o podporu šikovných ľudí a motiváciu pre nich vrátiť sa po štúdiu v zahraničí naspäť a priniesť so sebou aj svoje skúsenosti. Je to ale nesystémový krok, keďže nám chýbajú konkrétne opatrenia na zastavenie odlivu mozgov z krajiny. Aká je asi práca vo verejnej správe, keď na ňu musíme nalákať niekoho za odmenu vo výške viac ako 10-tisíc eur? Aké sú asi podmienky na Slovensku, keď sa nám sem študenti prirodzene nevracajú, ale práve naopak? Aká je tu kvalita života, ak sa vrátia len za podmienky preplatenia štúdia?

Čoraz viac študentov zo Slovenska odchádza, práve pre kvalitu života a pracovné podmienky, ktoré im tu nachystali posledné vlády. Potvrdzuje to aj prieskum Podnikateľskej aliancie Slovenska. Študenti odpovedali, že by ich k návratu naspäť motivovalo zvýšenie platov, poriadok a prosperita na Slovensku či zmena politickej situácie. Finančné stimuly sa nachádzali pri konci rebríčka a priviedli by naspäť asi len desatinu opýtaných. Tento problém nevyrieši len náplasť v podobe finančnej odmeny.

A prapodstata problému je ešte ďalej. Aká je kvalita našich univerzít, keď tak veľa Slovákov študuje v cudzine? A nie je to len kvalita slovenských univerzít, ale aj kvalita regionálneho školstva. Lebo ak práve mladému človeku nedáme na strednej škole pocit, že dostáva dobré vzdelanie, motivujeme ho, aby išiel študovať inam.

Posledné roky sa rezort školstva kvalite vzdelávania priveľmi nevenoval. Robil si ale takto sympatické PR. Poskytne niekomu zaručenú prácu a zároveň mu dá možnosť študovať v cudzine. To ale nie je jediná náplň jeho práce. Ministerstvo školstva má regulovať stav školstva na Slovensku a rozvíjať ho. To sa na ňom ale dlhodobo nedeje, namiesto toho sa utrácali peniaze na projekty a priamo riadené organizácie, ktoré už mali prejsť racionalizáciou.

Namiesto sympatického PR by malo ministerstvo teraz konať skutočne v prospech slovenských študentov a spolupracovať so všetkými relevantnými inštitúciami, so študentmi aj s učiteľmi a vytvoriť také podmienky a kvalitu štúdia, aby Slováci chceli ostať študovať a pracovať doma.

- Reklama -